Als all-round adviseur en projectleider op het gebied van veiligheid werk ik veel en graag aan politiek-strategische adviezen en innovatieve en grensverleggende onderzoeken op het gebied van veiligheid: of het om managen van politieke risico's gaat, gevaarlijke stoffen, incidentonderzoek, psychische en fysieke werkdruk, prostitutiebeleid, of matchfixing en veiligheid in de sport. Hierbij werk ik mee aan het duurzaam beheersen van complexe opgaven rond veiligheid en risicomanagement. Hoe complexer, hoe interessanter!
Het Nederlandse spoorsysteem staat voor een ingrijpende transformatie met de implementatie van het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Dit geavanceerde digitale treinbeveiligingssysteem belooft niet alleen de efficiëntie van treinoperaties te verbeteren, maar ook de veiligheid en interoperabiliteit op het Europese spoorwegnet te vergroten. In mei 2019 besloot het kabinet-Rutte III daarom het huidige treinbeveiligingssysteem voor 2050 landelijk te vervangen door het ERTMS, een overgang die alle partijen in de sector raakt. Het programma ERTMS gaat over de eerste fase van deze landelijke uitrol tot en met 2030.
Veelvuldige incidenten door supporters in het Nederlandse profvoetbal hebben de afgelopen tijd geleid tot bezorgdheid binnen de voetbalgemeenschap en de samenleving. Nederland is echter niet uniek in de uitdagingen rond voetbalveiligheid en geweld in en om stadions. Daarom heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid Berenschot gevraagd te onderzoeken wat KNVB, supporters, gemeenten, politie en OM kunnen leren van de aanpak in Duitsland en Engeland. Belangrijkste advies: combineer opsporingsmethoden en communiceer over de persoonlijke gevolgen voor relschoppers.
De energievoorziening in Nederland gaat veranderen. Maar hoe de energietransitie precies vorm krijgt, is nog onduidelijk. Uit onderzoek van Berenschot, Arcadis en TNO blijkt dat de volumes gevaarlijke stoffen (zoals waterstof en ammoniak) die nodig zijn om de energietransitie te bespoedigen enorm kunnen toenemen. Om deze ontwikkelingen veilig te laten verlopen, dienen de energietransitie en de (omgevings)veiligheid nu al een plek te krijgen in beleid, wet- en regelgeving en risicobeperkende maatregelen.
Over hoe partijen nu al kunnen navigeren richting een veilige energietransitie.
Het Auditteam Voetbal en Veiligheid is verantwoordelijk voor alle veiligheidsonderzoeken in het Nederlandse betaald voetbal. In dat kader mocht Berenschot de afgelopen vier jaar voor het Auditteam diverse audits, incidentonderzoeken, beleidsevaluaties en fenomeenonderzoeken uitvoeren. Onlangs werd het contract opnieuw Europees aanbesteed, waarbij de keus wederom op Berenschot viel.
In de Berenschot Veiligheidspodcast praten wij u bij over actuele onderwerpen in het veiligheids- en crisisdomein. Wat valt op in de actualiteit op het gebied van veiligheid en crisis? Beluister alle afleveringen hier of ga naar Spotify en volg ons!
De leefbaarheidsproblematiek in kwetsbare wijken neemt momenteel toe, onder meer doordat de volkshuisvesting door rijksbeleid steeds meer is gericht op kwetsbare groepen. Daarnaast leidt decentralisatie van de zorg tot bezuinigingen in deze sector en zorgt extramuralisering voor grote druk op de goedkopere woningvoorraad.