In het nieuws komt geregeld een artikel voorbij over escalerende problematiek bij een individu of in een gezin of over acute complexe crises. Denk aan een aangestoken woningbrand of een geval van huiselijk geweld. Dit soort incidenten is niet altijd te voorkomen. Om problemen toch zo veel mogelijk voor te zijn, maken steeds meer organisaties gebruik van de Aanpak ter Voorkoming Escalatie- oftewel de AVE-methodiek. Deze gestroomlijnde werkwijze is oorspronkelijk door bureau HHM ontwikkeld voor de gemeente Leeuwarden en het Netwerk Directeuren Sociaal Domein en verder ingericht voor de VNG.
Snel schakelen tussen meerdere organisaties
De AVE bevordert de inzet van en snel schakelen tussen meerdere organisaties op het snijvlak van zorg en veiligheid, en geeft tevens richting aan ‘op- en afschalen’ tussen die organisaties. Met andere woorden, een individu of gezin wordt overgedragen aan de instantie die op dat moment de meest passende zorg levert. Een belangrijk onderdeel van de AVE-methodiek is bepalen wie de regie heeft over de samenwerking van betrokken organisaties ten behoeve van een inwoner of gezin en hun omgeving.
Juiste instantie voor de juiste zorg
Wij ondersteunen klanten bij de toepassing van de AVE, onder andere in de regio West-Friesland. Met verschillende partners in het zorg- en veiligheidsdomein worden daarbij afspraken gemaakt over de werkwijze op het moment dat problematiek verergert, en wat wordt gedaan als problemen juist weer afnemen. Dit met als uitgangspunt: we maken gebruik van de bestaande zorg, overlegstructuren en voorzieningen, en geven die een plek binnen de AVE. Zo kan op het cruciale moment de meest passende instantie worden ingezet.