In 2023 doorliep WelThuis samen met Berenschot een traject om te komen tot een gedragen visie op innovatie en zorgtechnologie. Begin februari deelden ze hun ervaringen met circa vijftig vertegenwoordigers vanuit zorgaanbieders, overheidsorganisaties, innovatoren, adviseurs en ICT-leveranciers tijdens de Slimme Zorg Estafette.
Deze zomer was het tijd voor Berenschot om van WelThuis te leren. Om de praktijk van langdurige zorg goed te begrijpen en ervoor te zorgen dat hun adviezen hier goed op aansluiten, liepen twee adviseurs van Berenschot daarom onlangs mee met verpleegkundigen van WelThuis.
MeeZorgMoment als inkijkje in de dagelijkse praktijk
Berenschot helpt langdurige zorgaanbieders onder andere bij het optimaliseren van hun bedrijfsvoering. Om een beter inzicht te krijgen in de dagelijkse praktijk van een verpleegkundige in een verzorgingshuis, liepen adviseurs Nadieh Kersemakers en Marieke Smelik een dagje mee met WelThuis. “Dit MeeZorgMoment gaf ons een inkijkje in de werkzaamheden van zorgverleners en de uitdagingen waar zij voor staan. We hebben ervaren dat het werk veel meer omvat dan enkel het uitvoeren van zorgtaken en dat verzorgings- en verpleeghuizen een essentiële waarde leveren als het gaat om waardevolle zorg en een warm thuis”, aldus Kersemakers.
Ieder mens is uniek
Tijdens het MeeZorgMoment werd één ding erg duidelijk: ieder mens heeft een unieke persoonlijkheid, met eigen emoties en behoeftes. Dat geldt ook voor de bewoners van het verzorgingshuis van WelThuis. Smelik: “De behoeftes van de bewoners liepen erg uiteen, de één liet vol enthousiasme zijn zelfgebouwde karaokeset zien, de ander voelde zich somber en eenzaam en had behoefte aan een luisterend oor. Het was mooi om te zien hoe de verpleegkundigen daarop inspeelden.”
De toegevoegde waarde van verpleegkundigen reikt verder dan enkel het uitvoeren van zorgtaken
Het werk van een verpleegkundige beperkt zich niet tot het uitvoeren van zorgtaken. Juist het herkennen van en inspelen op de verschillende behoeftes van bewoners is van onschatbare waarde. De kracht van het zorgpersoneel zit in het stukje persoonlijke aandacht, ook wanneer daar mede vanwege de personeelstekorten eigenlijk geen tijd voor is. “We doen het samen”, vertelt Ingrid Hofland, verpleegkundige bij WelThuis. “Ik kan niet zonder mijn collega’s in de breedste zin van het woord – zorgmedewerkers, familieleden, vrijwilligers. We willen er met elkaar voor de bewoners zijn, ieder vanuit zijn of haar eigen vakgebied.”