Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten bij het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Femke van der Zaag.
Waarom werk jij bij Berenschot Klimaattalent?
De afgelopen jaren is mijn interesse in duurzaamheid sterk gegroeid. Hoewel ik na mijn studie vastbesloten was om in de duurzaamheidssector te gaan werken, had ik nog geen duidelijk beeld van waar precies en in welke functie. Toen ik Berenschot Klimaattalent ontdekte, raakte ik geïntrigeerd. Het biedt een aantrekkelijke combinatie: opdrachten gericht op duurzaamheidsthema's, de kans om voor verschillende opdrachtgevers te werken en tegelijkertijd inzicht te krijgen in het adviesvak.
Bij Berenschot Klimaattalent richt ik me op diverse vraagstukken rond duurzame ontwikkeling in Nederland. Ik kijk er enorm naar uit om in contact te komen met verschillende actoren in zowel de publieke als de semipublieke sector die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het versterken en vergroenen van Nederland.
Wat is jouw drijfveer, wat wil je bereiken?
Naast het streven naar een veerkrachtig en duurzaam Nederland, wil ik eraan bijdragen om dit ook in Europa en wereldwijd te realiseren. Verder is mijn doel om, met mijn achtergrond in watermanagement, op grote schaal ergens ter wereld een vervuilende rivier te helpen zuiveren.
Wat is jouw achtergrond?
Tijdens mijn bachelor Liberal Arts and Sciences lag mijn focus op de major Governance for Sustainable Development. Omdat ik er zodoende al snel achter kwam dat de uitdagingen rond duurzaamheid niet ophouden bij de grenzen van ons land, koos ik voor een internationale master Global Challenges for Sustainability. Daarvoor studeerde ik aan drie Europese universiteiten: Universitat de Barcelona, Université de Montpellier en Trinity College Dublin.
Mijn keuze viel op de specialisatie Water, waarin ik me verdiepte in diverse aspecten van watermanagement. Voor mijn afstudeeropdracht voerde ik een onderzoek uit voor het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) secretariaat over de rol van klimaatverandering op watersystemen in Afrika. Hierna heb ik stage gelopen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Sofia, waar ik onderzoek deed naar zowel politieke ontwikkelingen en migratie als investeringsmogelijkheden rond groene waterstof. Hoewel mijn studie een internationale focus had, vind ik het nu heel interessant om deze breed opgedane kennis in een Nederlandse context te kunnen plaatsen.
Welke thema’s hebben jouw interesse?
Veel verschillende onderwerpen wekken mijn interesse, zowel binnen duurzame ontwikkeling als daarbuiten. Mijn fascinatie ligt vooral bij de fysieke leefomgeving, gericht op watermanagement, klimaatverandering en klimaatadaptatie. De complexiteit van vraagstukken binnen dit domein raakt verschillende aspecten en vraagt om een transdisciplinaire aanpak. Verder gaat mijn interesse uit naar politiek en internationale betrekkingen, waaronder de relatie tussen water, klimaat, energie en conflicten.
Wat maakt jou een Berenschot Klimaattalent?
Ik ben breed opgeleid, waardoor ik zowel sociale als natuurwetenschappelijke inzichten kan toepassen. Daarnaast heb ik tijdens mijn periode in het buitenland geleerd hoe belangrijk het is je flexibel op te stellen. Die ervaring komt goed van pas vanwege de verschillende opdrachten en opdrachtgevers bij Berenschot.
Verder ga ik op een proactieve manier te werk bij vraagstukken en zoek ik op creatieve manieren naar passende oplossingen. Maar het belangrijkste is dat ik het vooral heel erg leuk vind om me hiermee bezig te houden!
Meer weten?
Even voorstellen: Judith Krist, klimaattalent
Even voorstellen: Tim Euwema, klimaattalent
Even voorstellen: Sophie Schoorlemmer, klimaattalent
Even voorstellen: Megan Maartens, klimaattalent
Even voorstellen: Heleen Jalink, klimaattalent
Even voorstellen: Lisa Walen, klimaattalent
Uitrol concessie EBS ondersteund door Berenschot Klimaattalent
Het Lenteakkoord: samen op weg naar grootschalige toepassing van circulair bouwen
Berenschot Klimaattalent blikt terug op twee jaar lang werken aan schone lucht
Drie geleerde lessen uit de Week van de Circulaire Economie
Klimaattalent helpt gemeente Nieuwegein energiearmoede aan te pakken
Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen
Meld u aan voor onze klimaattalent nieuwsbrief