Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten bij het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Ivo van Zon.
Waarom werk jij bij Berenschot Klimaattalent?
Berenschot Klimaattalent bood me de combinatie waar ik als jonge starter naar zocht. Allereerst lever ik een concrete bijdrage aan duurzaamheidsvraagstukken door ondersteuning te bieden en advies te geven aan publieke en private organisaties over onder andere de energietransitie, duurzame leefomgeving en circulaire economie. Daarnaast werk ik ook aan mezelf door middel van een programma gericht op persoonlijke én inhoudelijke ontwikkeling binnen het vakgebied.
Tijdens mijn studie Environmental Sciences in Wageningen merkte ik dat ik de maatschappelijke kant van vraagstukken rondom klimaatverandering en de energietransitie heel interessant vond. Hoe neem je zo veel mogelijk mensen/organisaties mee in het creëren van een duurzame wereld? Wat is er voor nodig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen? En hoe kan ik zelf mijn steentje hieraan bijdragen?
Wat is jouw drijfveer, wat wil je bereiken?
Als ik helemaal terugga naar waarom ik in de eerste plaats iets met duurzaamheidsvraagstukken ben gaan doen, ligt mijn motivatie simpelweg in het besef dat al het moois van de natuur veel te waardevol is om zo ten onder te laten gaan. Als klein kind vogels kijken met mijn vader op Texel, maar ook mijn recente reis door de prachtige natuur van Zuid-Afrika doen me beseffen waar ik het voor doe. Met Berenschot Klimaattalent wil ik in ieder geval in eigen land ervoor zorgen dat we doen wat we kunnen om de kwaliteit van onze leefomgeving te behouden.
Wat is jouw achtergrond?
Ik ben begonnen met de bachelor Environmental Sciences in Wageningen, waar ik vakken heb gevolgd gericht op bodem- en waterkwaliteit, maar ook de basis van milieutechnologie, ‑beleid en ‑economie heb leren kennen. In de vervolgmaster heb ik de specialisatie Environmental Policy gedaan, waarbij ik vooral gefocust heb op de energietransitie. Mijn scriptie ging over burgerparticipatie binnen de Regionale Energie Strategieën en ik heb stage gelopen bij het Ministerie van Economische Zaken op het onderwerp burgerbetrokkenheid bij zon- en windenergie. Deze ervaringen hebben mij veel geleerd over hoe complex een thema als de energietransitie is en hoeveel verschillende belangen daarin een rol spelen.
Welke thema’s hebben jouw interesse?
De energietransitie staat bovenaan mijn lijstje, omdat op dat gebied echt snel stappen gezet moeten worden om klimaatverandering een halt toe te roepen. Ook de maatschappelijke complexiteit die erbij komt kijken, vind ik ontzettend boeiend en uitdagend. Vanuit mijn brede milieuopleiding besef ik als geen ander dat we te maken hebben met een ecosysteem waarin alles met elkaar samen hangt. Daarom wil ik me ook verdiepen in de warmtetransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit.
Wat maakt jou een Berenschot Klimaattalent?
Mijn nuchtere kijk op moeilijke vraagstukken zorgt ervoor dat ik resultaatgericht ben en op die manier een positieve bijdrage kan leveren aan een project. Stap voor stap werken aan duurzame oplossingen met vooral ook oog voor de samenwerking met anderen, daar krijg ik veel energie van. Daarnaast beschik ik over een flinke portie optimisme, die goed van pas komt in een wereld waarin de finishlijn af en toe wat verder lijkt te liggen dan van tevoren gedacht. Tot slot ben ik altijd bereid te leren en sta ik open voor alle ervaringen en lessen die mij nog te wachten staan.
Klimaattalent inzetten?
Wilt u Ivo of één van zijn collega-klimaattalenten inzetten op projecten de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen? Neem dan contact met Rens Baltus om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Meer weten?
Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen
Meld u aan voor onze klimaattalent nieuwsbrief