Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten bij het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Jelle Dams.
Waarom werk jij bij Berenschot Klimaattalent?
In Berenschot Klimaattalent vond ik de perfecte combinatie van mijn verschillende interesses die ik zocht in een startersbaan. Namelijk werken aan maatschappelijk relevante thema’s, politieke affiniteit en een sterke connectie met de energietransitie en duurzaamheidssector. Daarnaast kan ik me als professional blijven ontwikkelen via het ontwikkelprogramma van Berenschot Klimaattalent. Hierin werk ik continu aan specifieke kennis over bijvoorbeeld projectmanagement en presentatievaardigheden.
Wat is jouw drijfveer, wat wil je bereiken?
Tijdens mijn studie heb ik voornamelijk gefocust op de juridische facetten van klimaatverandering en de energietransitie. Hoe cruciaal ook, ik zocht eigenlijk een meer pragmatische benadering. Tijdens mijn tijd als fractiewoordvoerder bij de gemeenteraad van Groningen heb ik de praktische kant gezien van de regels die we met z’n allen afspreken. Die kant trekt mij meer dan de soms abstracte juridische kaders waar ik over leerde tijdens mijn studie. Mijn drijfveer is dan ook vooral praktisch ingestoken: ik ga graag op zoek naar oplossingen die echt werken. Dat vereist het nodige realisme en je moet niet bang zijn om grote stappen te nemen. Dit geldt zeker ook voor ontwikkelingen binnen de energietransitie in Nederland. De effecten van deze veranderingen zijn voelbaar op alle niveaus, en ik beschouw het als mijn verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de meest praktische en effectieve oplossingen om deze uitdagingen aan te gaan.
Wat is je achtergrond?
Tijdens mijn bachelor Internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen heb ik me gericht op vraagstukken die op internationaal niveau spelen. De focus lag bijvoorbeeld op de plaats van geschiedenis, economie en rechten binnen bredere internationale betrekkingen. Daarnaast leerde ik onder andere over de abstracte rol van verscheidene internationale organisaties in het geheel. Tijdens mijn studie heb ik een minor Nederlands recht gevolgd en mijn bachelorscriptie geschreven over de naleving van het Kyoto-protocol in Oost-Europa. Deze insteek van duurzaamheid en recht was voor mij de ultieme combinatie. Daarom heb ik mijn master ook gedaan in Energy and Climate Law, waarbij ik grotendeels het enorm brede juridische energie- en klimaatkader tot me heb genomen. Denk aan vakken als Energiecontractrecht, Klimaatrecht en Energiemarktrecht.
Welke thema’s hebben jouw interesse?
Mede dankzij mijn masterprogramma en mijn tijd als fractiewoordvoerder in de gemeenteraad van Groningen heb ik mij kunnen verdiepen in verschillende onderwerpen. Dit betrof onder meer energiearmoede, netcongestie, de warmtetransitie en grote internationale energieprojecten. Met dat laatste doel ik bijvoorbeeld op offshore-windprojecten waarbij grote interconnectoren worden aangelegd om stroom te vervoeren. In de toekomst zou ik graag willen bijdragen aan soortgelijke grensoverschrijdende energieprojecten. Daarnaast heb ik altijd interesse gehad in de complexe politieke besluitvorming die voor dit soort grote projecten tot stand komt.
Wat maakt jou een Berenschot Klimaattalent?
Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde eigenschappen cruciaal zijn, zoals een gezonde dosis lef, een diepgaande interesse in de bredere maatschappelijke vraagstukken omtrent duurzaamheid, en bovenal een enthousiaste bereidheid om jezelf in te zetten voor een duurzamer Nederland. Deze elementen herken ik in mezelf en bovendien denk ik dat mijn nuchterheid en samenwerkingsvermogen waardevolle aanvullingen zijn in de complexe wereld van de energietransitie. Dankzij deze combinatie van factoren ben ik op veel verschillende fronten inzetbaar en in staat doelgericht te werken.
Meer weten?
Even voorstellen: Judith Krist, klimaattalent
Even voorstellen: Tim Euwema, klimaattalent
Even voorstellen: Sophie Schoorlemmer, klimaattalent
Even voorstellen: Megan Maartens, klimaattalent
Even voorstellen: Heleen Jalink, klimaattalent
Even voorstellen: Lisa Walen, klimaattalent
Uitrol concessie EBS ondersteund door Berenschot Klimaattalent
Het Lenteakkoord: samen op weg naar grootschalige toepassing van circulair bouwen
Berenschot Klimaattalent blikt terug op twee jaar lang werken aan schone lucht
Drie geleerde lessen uit de Week van de Circulaire Economie
Klimaattalent helpt gemeente Nieuwegein energiearmoede aan te pakken
Even voorstellen: Femke van der Zaag, Berenschot Klimaattalent
Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen
Meld u aan voor onze klimaattalent nieuwsbrief