Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten bij het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Megan Maartens.
Waarom werk jij bij Berenschot Klimaattalent?
Omdat ik me graag in verschillende onderwerpen verdiep, heb ik gekozen voor interdisciplinaire studies: Amerikanistiek en klimaatpolitiek. Zo ontwikkelde ik een passie voor het analyseren en overbruggen van barrières in polariserende duurzaamheidsvraagstukken. Toen ik afstudeerde, zocht ik naar een baan met hetzelfde integrale en maatschappelijke karakter. Bij Berenschot Klimaattalent krijg ik de kans om mijn integrale perspectief te benutten, terwijl ik van verscheidene duurzaamheidsvraagstukken en functies proef. Op deze manier kan ik mijn kennis verbreden, verdiepen en effectief implementeren. Dat helpt me richting te geven aan mijn kwaliteiten en mijn verdere carrière, terwijl ik tegelijkertijd bijdraag aan de versnelling van verschillende duurzaamheidsopgaven.
Wat is jouw drijfveer en wat wil je bereiken bij Berenschot Klimaattalent?
Wereldwijd zijn de gevolgen van de klimaatcrisis voelbaar en de mensen met de minste handvatten hebben hier vaak het meest last van. Tegelijkertijd zijn het klimaatprobleem en de duurzame opgaven waar de maatschappij voor staat erg complex en hebben ze invloed op veel verschillende belangen. Als de gemeenschappelijke belangen binnen deze complexiteit goed voor het voetlicht komen, kunnen we duurzaamheidsvraagstukken actiever aanpakken en oplossen. Mijn rol binnen het Klimaattalentprogramma is dan ook: zoeken naar verbinding en werken richting klimaatactivatie met maatschappelijk draagvlak.
Wat is je achtergrond?
Tijdens mijn masters heb ik onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Amerikaanse presidentiële klimaatcommunicatie en de mate van rechtvaardigheid in het huidige energiebeleid in Amerikaans-republikeinse staten. Mijn onderzoek richtte zich vooral op het begrijpen en oplossen van ideologische barrières binnen gepolariseerde vraagstukken in de klimaat- en energiepolitiek. Deze fascinatie heb ik doorgezet in mijn werkzame leven, waar ik mij tot nu toe bezighoud met strategische communicatie bij energiebedrijven, duurzame datacenters, Agri Solar en natuurvriendelijke zonneparken.
Welke thema’s hebben jouw interesse?
Het verduurzamen van de fysieke leefomgeving. Op dit snijvlak van gezondheid en klimaat krijg je veel te maken met complexe technische vraagstukken rond maatschappelijk draagvlak. Vooral het begrijpen en verbinden van diverse stakeholders heeft mijn interesse. Dit betreft mensen uit verschillende kanten van het politieke spectrum, maar ook specialisten en bewoners. Ik zet mij in voor onderling begrip om zo te werken richting gedragen oplossingen.
Wat maakt jou een Berenschot Klimaattalent?
Uiteindelijk zijn de huidige duurzaamheidsopgaven diepgeworteld in sociale structuren. Om de duurzame transities in Nederland te versnellen, zijn mensen nodig die zich in stakeholders en onderwerpen verdiepen en deze weten te verbinden richting oplossingen. Daarbij komt mijn integrale en veelzijdige perspectief goed van pas. Ook ben ik enthousiast om uitdagingen proactief aan te pakken. Dat maakt volgens mij een goed klimaattalent: iemand met een maatschappelijk hart, een gezonde dosis durf en oprechte interesse.