Even voorstellen: Sophie Schoorlemmer, klimaattalent | Berenschot artikel

Even voorstellen: Sophie Schoorlemmer, klimaattalent

Artikel
Even voorstellen: Sophie Schoorlemmer, klimaattalent

Deel dit artikel

Datum

19 september 2024

Leestijd

2 minuten

Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten bij het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Sophie Schoorlemmer.

Waarom werk jij bij Berenschot Klimaattalent?

Na het afronden van mijn master was ik vastberaden om bij te dragen aan het oplossen van complexe klimaatvraagstukken. Maar eerst wilde ik me goed oriënteren op de mogelijkheden binnen verschillende organisatievormen en toen ik het Klimaattalent traineeship tegenkwam, was ik meteen enthousiast. Berenschot biedt mij een goede kans om mezelf te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak door het ontwikkelprogramma, terwijl ik in de praktijk bestaande en nieuwe kwaliteiten inzet bij projecten binnen het werkveld van Berenschot Klimaattalent. Bij het opdoen van die nieuwe ervaringen kan ik zo blijven onderzoeken wat voor soort opdrachten en organisatievorm het beste bij mij passen. Daarom zie ik het Klimaattalentprogramma als een unieke kickstart van mijn carrière.

Wat is jouw drijfveer, wat wil je bereiken?

Hoewel de effecten van klimaatverandering steeds beter zichtbaarder worden, blijkt het maken van aanpassingen in onze samenleving ingewikkeld. Ik wil heel graag de urgentie die ik voel bij het realiseren van klimaatambities overbrengen op andere mensen en hierdoor verbinding creëren tussen overheden, burgers en bedrijven. Dit wil ik doen door het versterken van samenwerkingen en het vergroten van sociaal draagvlak voor oplossingen.

Wat is je achtergrond?

Voor het afronden van de bachelor Internationale Betrekkingen in Groningen lag mijn focus vooral op de dynamiek binnen internationale politiek en samenwerking tussen landen en organisaties. Tijdens deze studie heb ik een minor Energy gevolgd, volledig gericht op multidisciplinaire oplossingen voor de transitie naar duurzame energie. Dit vergrootte mijn interesse in klimaatproblematiek en de energietransitie. Daarnaast heeft mijn werkstudentschap bij Novar me veel geleerd over hoe landelijk beleid zich doorvertaalt naar regionaal en gemeentelijk beleid. Ook heb ik ervaren hoe groot de verschillen in ambitie en uitvoering kunnen zijn binnen een regio. Door me te verdiepen in de obstakels bij de uitvoering, besefte ik dat de sociale transitie het belangrijkst is. Het volgen van de richting Global Environmental Governance tijdens de master Political Science heeft mijn kritische blik verbreed. Juist deze kritische blik wil ik benutten om het functioneren van verschillende overheidsinstanties beter te begrijpen en het gat tussen beleid en praktijk te verkleinen. 

Welke thema’s hebben je interesse?

De meeste affiniteit heb ik met de energietransitie vanwege mijn ervaring met Regionale Energie Strategieën. Daarnaast heb ik ook een passie voor duurzame mobiliteit en zou ik het liefst meewerken aan een betrouwbaar en aaneengesloten Europees treinennetwerk dat ook nog eens toegankelijk en betaalbaar is voor de Europese burger. Ik zou heel graag willen zien dat treinvervoer genormaliseerd wordt voor bestemmingen verder weg én dichtbij, en dat het beter kan concurreren met de vliegtuigsector. Ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling voor een deel al in gang is gezet en dat maatschappelijke gedragsveranderingen langzaam maar zeker gerealiseerd kunnen worden. 

Wat maakt jou een Berenschot Klimaattalent?

Tijdens mijn studies had ik een internationale focus op klimaatvraagstukken en tijdens mijn werkstudentschap heb ik ervaring opgedaan binnen een nationale context. Dat heeft me geleerd om vanuit verschillende perspectieven oplossingsgericht te denken en deze ervaring wil ik graag benutten in toekomstige opdrachten. Dit vanuit een proactieve en leergierige houding, maatschappelijke betrokkenheid en het vermogen om goed te kunnen schakelen tussen verschillende werksferen. 

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief