Afgelopen jaar was zonder meer een turbulent jaar voor de Europese Unie. Zowel intern als extern werden de lidstaten op de proef gesteld.
Zo moesten ze vanwege de coronapandemie het eens worden over herstelfondsen, zette de opkomst van extreemrechtse politieke bewegingen de fundamentele waarden van de EU – zoals democratie, mensenrechten en de rechtsstaat – verder onder druk en kwam na zestien jaar een einde aan het tijdperk-Angela Merkel.
EU-experts aan het woord
En in 2022 zullen zich ongetwijfeld nieuwe uitdagingen voordoen, die ook impact hebben op Nederland. Berenschot voerde hierover gesprekken met een aantal EU-experts, onder wie Luuk van Middelaar (hoogleraar Universiteit Leiden), Wim van de Camp (ambassadeur European Year of Rail), Leon de Graaf (expert circulaire economie en duurzaamheid), Eva Lindström (lid Europese Rekenkamer), David van Weel (Assistant Secretary General for Emerging Security Challenges bij de NAVO), Marieke van Putten en Nicky Tanke (beleidsmedewerkers Ministerie van Binnenlandse Zaken) en Emma Bree (beleidsadviseur Autoriteit Persoonsgegevens).
Welke impact heeft de EU op Nederland in 2022?
Deze interviews zijn gepubliceerd onder de titel ‘Forecasting Europe 2022’. Tijdens die vooruitblik passeren zes thema’s de revue. Deze variëren van actuele ontwikkelingen rond de Europese Green Deal tot de European Year of Rail en de kansen voor grensoverschrijdend spoorbeleid, en de implicaties van de Single Digital Gateway (SDG)-regulering tot kansen voor het Nederlands mkb binnen innovatie-initiatieven van de NAVO.