De IT-kosten van hogescholen zijn recentelijk gestegen naar 7,3% van de organisatiekosten, zo blijkt uit de benchmark die Berenschot jaarlijks uitvoert voor dit type onderwijsinstellingen. Dat is op het oog een gering percentage, maar betreft in de praktijk een forse stijging omdat de studentenaantallen dalen. Per saldo zijn de IT-kosten per 1.000 studenten met maar liefst 19% toegenomen.
Gelijke trend met personele omvang
Al jaren stijgen de IT-kosten gestaag, maar kijkend naar de formatie (fte) zijn de IT-kosten min of meer gelijk gebleven. Dat betekent dat de IT-kosten gelijke tred houden met de personele omvang van hogescholen. Dat wijst er ook op dat de personele omvang minder snel meebeweegt met de veranderende studentenaantallen.
Nog geen apart budget voor AI
AI is in opkomst, maar nog niet of nauwelijks verankerd in de (financiële) structuren van hogescholen. Zo hebben slechts weinig scholen een apart budget voor AI, terwijl het wel nuttig is om strategisch en effectief gebruik te maken van kunstmatige intelligentie.
Prioritering noodzakelijk
Vanwege de bezuinigingen staan hogescholen onder financiële druk. Onduidelijk is in hoeverre dat de IT gaat raken, want de vraag naar IT blijft groeien. Bij bezuinigingen gaat de IT tegen haar grenzen aanlopen: niet alles kan. Er is dringend behoefte aan effectieve methoden om prioriteiten te stellen, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Scherpere keuzes zijn echter onvermijdelijk, net als stevige interventies om het gewenste effect te boeken. Zo blijkt bijvoorbeeld het uitfaseren van een systeem lastig in de praktijk. Als de datamigratie niet goed verloopt en het nieuwe systeem functionele tekortkomingen blijkt te hebben, gaan de beoogde effecten van een nieuw systeem verloren.
Hogere leverancierskosten
Daarnaast zien hogescholen zich geconfronteerd met stijgende leverancierskosten, waarop ze effectief maar weinig invloed hebben. Dat heeft te maken met vendor lock-in en steeds meer alomvattende licentiepakketten met hogere prijzen, terwijl niet alle functionaliteiten worden benut. Druk op de financiën stimuleert hogescholen om hiervoor oplossingen te zoeken. Daarbij kijken zij naar alternatieve leveranciers en naar samenwerking (met SURF) om schaalvoordelen te realiseren. In het kader van kostenbeheersing zetten scholen verder in op vermindering van duplicatie in het applicatielandschap, minder inhuur, standaardisatie en verkenning van open standaarden en interoperabiliteit.
Kosteninzicht
Om goede (financiële) IT-keuzes te kunnen maken, is een compleet beeld van de IT-kosten van de organisatie noodzakelijk. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoewel de kosten van de IT-afdeling goed inzichtelijk zijn, zijn elders in de organisatie gemaakte IT-kosten vaak minder goed in beeld. Een benchmark helpt dit beeld compleet te krijgen.
Weten hoe de IT in uw organisatie presteert in vergelijking met andere hogescholen? Doe dan mee aan de Benchmark IT hogescholen! Het levert u nieuwe inzichten op die uw organisatie verder kunnen brengen.