Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen.
Met Berenschot Klimaattalent versnellen we de energietransitie. Alle klimaattalenten hebben affiniteit en ervaring met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord.
We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Floris Hagel
Waarom werk jij bij Berenschot Klimaattalent?
Het idee bij te dragen aan de energietransitie, het oplossen van klimaatproblemen en tegelijkertijd mijzelf verder te ontwikkelen, motiveert me ontzettend. Na mijn tweejarige master over duurzaamheid wist ik zeker dat ik verder wilde met deze onderwerpen, maar ook dat ik nog lang niet uitgeleerd ben. Bij Berenschot Klimaattalent krijg ik de kans mijn kennis en vaardigheden verder uit te bouwen en tegelijkertijd belangrijke werkervaring op te doen bij organisaties waar klimaatvraagstukken nu volop spelen. Daarom was dit voor mij de ideale baan.
Wat is jouw drijfveer, wat wil je bereiken?
Gedurende mijn studie heb ik meegedaan aan een onderzoeksproject over hoe Nederlandse technologieën kunnen bijdragen aan klimaatmitigatie en -adaptie in Rwanda. Tijdens dit onderzoek heb ik ter plekke met eigen ogen de consequenties van klimaatverandering gezien. Zo spraken wij bijvoorbeeld met boeren waarvan de oogst steeds vaker mislukte en bezochten we plekken waar de destructieve gevolgen van klimaatverandering pijnlijk zichtbaar zijn. Dit heeft enorme indruk op me gemaakt en mij nog meer gestimuleerd om mijn steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Daarnaast ben ik heel graag bezig met het doorgronden van complexe problemen en het kijken naar hoe stakeholders samen tot een goede oplossing kunnen komen.
Wat is jouw achtergrond?
Na mijn bachelor politicologie heb ik de tweejarige master Governance of Sustainability afgerond aan Universiteit Leiden. Voor mij een logische stap, omdat het curriculum van deze studie twee van mijn grote interesses combineert: natuurwetenschappen en bestuurskunde. Tijdens de verschillende vakken leerde ik over een breed scala aan onderwerpen, zoals biodiversiteit, circulaire economie, governance, netwerken en de beleidscyclus. Hierdoor heb ik kennis van zowel het bestuurskundig als het natuurwetenschappelijk perspectief als het gaat om onderwerpen rondom duurzaamheid en milieu. In het laatste jaar van mijn master volgde ik onder andere vakken over de stikstofcrisis en schreef ik mijn masterscriptie over het meten van stikstofcirculariteit in de landbouw, als onderdeel van het KPI-kringlooplandbouwproject van Wageningen Economic Research.
Welke thema’s hebben jouw interesse?
Ik heb erg genoten van mijn masteropleiding vanwege het gevarieerde programma. Ik kon me in een breed scala van klimaatgerelateerde thema’s verdiepen en deze vervolgens vanuit verschillende perspectieven analyseren. Dit sluit precies aan bij mijn enorm brede interesse. Toch springen er wel onderwerpen uit voor mij, bijvoorbeeld de stikstofproblematiek. Ook een onderwerp waarin ongelofelijk veel verschillende thema’s samenkomen, zoals natuur, circulariteit en landbouw maar ook bijvoorbeeld bestuur, recht en economie. Bovendien een vraagstuk met enorm veel stakeholders met andere belangen en rollen. Een veelkoppig en complex monster, maar juist daarom ontzettend interessant.
Wat maakt jou een Berenschot Klimaattalent?
Via mijn studie en door deelname aan verschillende projecten heb ik ervaring opgedaan met het integreren van verschillende perspectieven, om zo tot oplossingen te komen voor complexe duurzaamheidsuitdagingen. Met een frisse blik, brede kijk en analytische vaardigheden ben ik in staat klimaatvraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, zorgvuldige afwegingen te maken en resultaten concreet te verwoorden. Daarnaast weet ik dat ik nog veel kan leren en ik wil me dan ook blijven ontwikkelen. Het is geweldig om dit in het Berenschot Klimaattalentprogramma te mogen doen met leuke en inspirerende collega’s.
Klimaattalent inzetten?
Wilt u Floris of één van zijn collega-klimaattalenten inzetten op projecten de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen? Neem dan contact met Rens Baltus om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Meer weten?
Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen
Meld u aan voor onze klimaattalent nieuwsbrief