Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen.
Met Berenschot Klimaattalent versnellen we de energietransitie. Alle klimaattalenten hebben affiniteit en ervaring met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord.
We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Thomas Gruben.
Waarom werk jij bij Berenschot Klimaattalent?
Na een onderzoekgeoriënteerde Master gevolgd te hebben aan de Universiteit Utrecht kon ik niet wachten om mijn kennis in de praktijk te brengen. Ik wist nog niet goed waar ik dit wilde doen, maar het stond vast dat ik impact wilde gaan maken binnen verschillende klimaatvraagstukken. Daarnaast vond ik het ook belangrijk te blijven werken aan mijn ontwikkeling. Berenschot Klimaattalent brengt dit allemaal samen. Hier krijg ik de kans om bij verschillende organisaties te werken aan projecten rond onder andere de energietransitie. Daarnaast bevat Klimaattalent een divers ontwikkelprogramma gefocust op zowel inhoudelijke als persoonlijke ontwikkeling. Binnen dit programma kan ik sturen op mijn behoefte binnen mijn huidige opdracht. Dat maakt het extra relevant voor mij en mijn project.
Wat is jouw drijfveer, wat wil je bereiken?
Om deze vraag te beantwoorden moet ik beginnen bij waarom ik milieuwetenschappen ben gaan studeren. Ten eerste ben ik gefascineerd door de natuur en al het moois dat ze met zich meebrengt. Om dat te beschermen moeten wij onze manier van leven veranderen, zodat we minder CO2 uitstoten en ecosystemen en biodiversiteit niet langer negatief beïnvloeden. Ten tweede zorgt de energietransitie met mooie ambities voor uitdagende samenwerkingsopgaves. Het geeft mij veel energie om partijen als overheden, bedrijven en burgers samen te brengen en op die manier de ambities waar te maken.
Wat is jouw achtergrond?
Milieuwetenschappen, waarbij ik bij mijn bachelor een major bedrijfskunde heb gevolgd. Hierdoor heb ik inzicht gekregen in hoe bedrijven opereren en wat hun motivatie is. Daarna heb ik mij in mijn master verder verdiept in de rollen van verschillende actoren en hoe zij effectief strategieën kunnen ontwikkelen om klimaatverandering tegen te gaan. Het laatste jaar van mijn studie stond in het teken van onderzoek doen naar het verschuiven van problemen tussen internationale milieuverdragen. Deze studies en de verschillende onderzoeken hebben mij handvatten meegegeven waarmee ik een bijdrage kan leveren aan de klimaat- en energietransitie.
Welke thema’s hebben jouw interesse?
Door de brede oriëntatie van mijn studies heb ik mij niet gespecialiseerd in specifieke thema’s binnen de energietransitie, maar mij juist toegelegd op het invullen van een verbindende rol tussen verschillende disciplines. Dit maakt dat ik juist thema’s interessant vind waarbij een overheidsinstantie of een organisatie op zoek moet naar draagvlak en hoe verschillende disciplines daarin samenwerken. Een voorbeeld hiervan is de regelgeving die decennia geleden is ingevoerd om de ozonlaag te beschermen. Juist deze regels hebben indirect CO2 uitstoot gestimuleerd, een ongewenst bijeffect. Systeemdenken had dit ongewenste bijeffect kunnen voorkomen. Dit is een van de principes die ik graag gebruik binnen mijn werk.
Waarom ben jij een Berenschot Klimaattalent?
Ik grijp met een scherpe en analytische blik nieuwe klimaatvraagstukken aan en maak graag het verschil binnen organisaties in een verbindende rol. Daarbij ben ik sterk gemotiveerd om onze negatieve impact op de natuur te verkleinen. Dit probeer ik te realiseren binnen een context die niet altijd even makkelijk is, en waar het soms wel even kan duren voordat alle neuzen dezelfde kant op staan. Juist deze situaties maken het dat ik graag met mensen het gesprek blijf voeren. Tegelijk realiseer ik mij ook dat ik nog veel te leren heb, en dat is nu juist waar het Berenschot Klimaattalentprogramma en de fijne groep collega’s het verschil maken.
Klimaattalent inzetten?
Wilt u Thomas of één van zijn collega-klimaattalenten inzetten op projecten de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen? Neem dan contact met Bram Brouwer of Rens Baltus om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.
Meer weten?
Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen
Meld u aan voor onze klimaattalent nieuwsbrief