Verduurzamingsmaatregelen omgevingsdienst west-holland | Berenschot artikel

‘Mensen zijn ontzettend creatief bij het verduurzamen van hun huis!’

Artikel
‘Mensen zijn ontzettend creatief bij het verduurzamen van hun huis!’

Deel dit artikel

Datum

06 juni 2023

Leestijd

2 minuten

Om verduurzaming van de bestaande woningvoorraad aan te moedigen, zochten de gemeenten Zoeterwoude, Leiden, Leiderdorp en Noordwijk naar mogelijkheden om bewoners en maatschappelijke organisaties helpen te investeren in de verduurzamingsmaatregelen. Hiertoe stelden zij geld beschikbaar via subsidies en laagrente-leningen of beide. De omgevingsdienst West-Holland ondersteunt de gemeenten hier zo goed mogelijk bij. Robert van der Linden, klimaattalent bij Berenschot, biedt een kijkje achter de schermen.

Als projectleider Subsidies, Leningen en Energiescans denkt Robert van der Linden vanuit de omgevingsdienst West-Holland mee met gemeenteambtenaren over hoe zij duurzaamheidssubsidies en ‑leningen kunnen inzetten voor de uitvoering van het duurzaamheidsbeleid. “Ik beheer de fondsen bedoeld voor deze financieringsproducten en coördineer een team van behandelaren die aanvragen voor subsidies en leningen behandelen”, vertelt hij.

Brede aanpak

Daarbij hanteerde Robert een brede aanpak. Zo bekeek hij samen met gemeenteambtenaren welke financieringsproducten ze konden aanscherpen, zodat deze gerichter konden worden ingezet om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Ook verbeterde hij samen met de behandelaren de informatievoorziening voor bewoners plus het aanvraagproces. “Verder heb ik twee nieuwe subsidieregelingen ontwikkeld en ben ik bezig met een live rapportagesysteem, zodat gemeenten altijd op de hoogte zijn van de fondsen en het aantal gefinancierde duurzaamheidsmaatregelen.”

Betrouwbare partner

Intussen beschouwen de gemeenten de omgevingsdienst als een betrouwbare partner die bijdraagt aan hun duurzaamheidsbeleid. “Vanwege de energiecrisis hebben mensen afgelopen jaar veel gebruik gemaakt van de financieringsproducten. Door de aanscherping heeft dit ook geleid tot een impuls voor het bereiken van gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen”, stelt Robert. “De nieuwe subsidieregelingen zorgen ervoor dat nieuwe doelgroepen kunnen meedoen met de energietransitie. Eén van de twee regelingen is bijvoorbeeld gericht op financieel kwetsbare huishoudens. Zonder de subsidie kunnen deze huishoudens moeilijk investeren in duurzaamheidsmaatregelen, terwijl dit nu meer mogelijk is.”

Pragmatisch meedenken

Terugkijkend benadrukt Robert het belang om in de energietransitie pragmatisch mee te denken met bewoners, goed naar hen te luisteren en doelgericht te blijven denken. “Soms moest ik een knoop doorhakken over het wel of niet toekennen van een duurzaamheidssubsidie en kreeg ik aanvragen voor duurzaamheidsmaatregelen die we nog niet zijn tegengekomen. Mensen zijn ontzettend creatief bij het verduurzamen van hun huis!”, lacht hij. “Je kunt op dat moment de aanvraag toetsen aan het rijtje maatregelen waar de subsidie of lening voor is opgezet, dan wordt de aanvraag afgekeurd. Maar als het idee van de bewoner bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, is het zaak ervoor te zorgen dat dit idee aan het rijtje wordt toegevoegd.”

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten?