Overheden, maatschappelijke organisaties en bewoners binnen dertig energieregio’s hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan concept-Regionale Energiestrategieën (RES). Nu staan zij voor de opgave om de concept-RES te concretiseren naar een RES 1.0.
Whitepaper
De uitdaging is om tijdig tot een gezamenlijk product te komen dat uitvoerbaar is en waar alle belanghebbenden achter kunnen staan. Berenschot publiceert het whitepaper ‘UitgeRESt? Investeer in een verbindend RES-proces’, met daarin acht bouwstenen om dit proces in goede banen te leiden. Eén van de afspraken uit het Klimaatakkoord is dat dertig energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe zij het best duurzame elektriciteit kunnen opwekken en welke warmtebronnen te gebruiken zijn voor het verduurzamen van wijken en gebouwen. In deze Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke regio zijn eigen keuzes en worden de nationale afspraken uit het Klimaatakkoord vertaald naar een concrete regionale strategie. De concept-RES’en worden op 1 juni 2020 aangeboden, waarna energieregio’s aan de slag gaan met het vervolg: de RES 1.0.
Gedegen proces
In aanloop naar deze RES 1.0 wordt het voor de energieregio’s nog belangrijker om belanghebbenden te betrekken bij de keuzes over de RES. “Zij kunnen er namelijk voor zorgen dat plannen inhoudelijk beter worden, andere opgaven bij de RES worden betrokken en het draagvlak voor de oplossing wordt vergroot”, stelt Ralph Kohlmann, senior consultant bij Berenschot en een van de opstellers van het whitepaper. “Bovendien zijn het veelal dezelfde belanghebbenden die de plannen uiteindelijk moeten gaan uitvoeren. Kortom, nu investeren in een gedegen proces met belanghebbenden, leidt direct én op lange termijn tot meerwaarde.”
Structurele samenwerking
Op basis van de eigen ervaring in een groot aantal onderhandelingsprocessen, waaronder diverse RES’en, identificeerde Berenschot acht bouwstenen om energieregio’s te ondersteunen. “Doel is om gezamenlijk te komen tot een RES 1.0 waar alle stakeholders mee verder kunnen en die de basis vormt voor structurele samenwerking aan de energietransitie in de regio”, aldus Kohlmann “Regio’s kunnen nog zo’n sterk inhoudelijk verhaal hebben, als de RES niet breed gedragen wordt, zal deze weinig impact hebben.”
Aanvragen
Benieuwd hoe u het opstellen van de RES 1.0 het beste kunt aanpakken? Vraag dan het whitepaper ‘UitgeREST? Investeer in een verbindend RES-proces!’ aan.