Anders verbinden | Berenschot Blog

Anders verbinden

Blog
Anders verbinden

Deel deze blogpost

Datum

09 maart 2021

Leestijd

2 minuten

Sinds enkele dagen hapert de wifi op mijn provisorisch ingerichte kantoorzolder. Vreemd, want aan het begin van de Covid -tijd is de daar aanwezige apparatuur volledig vernieuwd en tot voor kort werkte alles nog voorbeeldig.

Wellicht is de winterse kou op mijn bovenste etage oorzaak van het probleem. Hoe het ook zij, als wifi-nomade – op zoek naar een goede werkplek – word ik er voortdurend aan herinnerd dat een goede verbinding essentieel is om in je werk prettig en goed te presteren. Gelukkig valt de wifi te herstellen en waar nodig te versterken, en raak je zo snel weer verbonden. Des te belangrijker omdat de digitale transformatie sneller gaat dan ooit en het zaak is om volop bij te blijven.

Covid-tijd

In deze Covid-tijd mis ik een andere vorm van verbondenheid overigens nog meer en dat is de verbinding met mijn organisatie en de collega’s die daar werken. Natuurlijk is het fijn om de week nu wat vrijer te kunnen indelen, kinderen direct uit school te kunnen verwelkomen en om niet achteraan te hoeven sluiten in de file. Tegelijk mis ik de fysieke nabijheid van mijn collega’s om samen te kunnen lachen, stoom af te blazen en al brainstormend tot creatieve ideeën te komen. Daarvoor is binnen de toch vrij functionele platforms als Teams, Zoom en dergelijke nu eenmaal minder ruimte.

We werken straks niet alleen digitaler, maar waarschijnlijk ook flexibeler dan ooit tevoren.

Na Covid

Nu de inentingen zijn begonnen en het virus stapje voor stapje wordt teruggedrongen, wordt het tijd om na te denken over de periode na Covid. Hoe willen we dan verbonden zijn? Net als veel mensen die ik spreek, zoek ik voor straks een optimale mix van digitale en sociale verbinding. Dat stelt organisaties voor de uitdaging om zich te oriënteren op die nieuwe werkelijkheid, die er anders uitziet dan voor de pandemie en er ook anders uitziet dan nu.

Zeker is dat de digitale transformatie – die door Covid een extra boost heeft gekregen – door zal zetten. We hebben allemaal kunnen ervaren hoe digitale ondersteuning ons efficiënter en effectiever maakt. Bovendien zijn onze digitale skills in korte tijd flink uitgebreid. Meer dan ooit zijn we er klaar voor om volgende stappen te zetten in de digitale toekomst. Organisaties biedt dat een uitgelezen kans om nog meer snelheid te maken met digitalisering. Zo kunnen bijvoorbeeld nog meer producten voor en diensten aan klanten en burgers worden gedigitaliseerd en kan datagedreven sturing straks breed een vlucht gaan nemen.

Afbeelding - Digitaler en flexibeler

Digitaler en flexibeler

We werken straks niet alleen digitaler, maar waarschijnlijk ook flexibeler dan ooit tevoren. De huidige tijd heeft uitgewezen dat we prima in staat zijn om tijd- en plaatsonafhankelijk te presteren en dat het bovendien ook vele voordelen biedt. In die nieuwe digitale en flexibele werkelijkheid wil ik me tegelijk wel kunnen blijven identificeren met de organisatie en me verbonden blijven voelen met mijn collega’s. Alle organisaties – door Covid getroffen of niet – gaan de komende periode een flinke uitdaging tegemoet om zowel de digitale als de sociale verbinding optimaal te organiseren. Organisaties die erin slagen leiders te ontwikkelen die weten te verbinden en vertrouwen geven aan mensen om flexibel te presteren, hebben straks een voorsprong. Datzelfde geldt voor organisaties die de digitale skills van hun mensen nog meer weten te versterken. Daarin is een mooie rol weggelegd voor zowel HR-professionals als HR-consultants.

Ik persoonlijk zie uit naar de digitale en flexibele werkelijkheid van morgen, omdat die meer autonomie biedt, efficiënter is en ook duurzamer. Met dat positieve vooruitzicht houd ik het in deze pandemie nog wel even vol. Zeker nu ik inmiddels in de keuken opnieuw ben ingelogd en voorlopig weer even volwaardig verbonden ben.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief