Als assessmentprofessional levert deelname aan een assessmentdag mij geen stress meer op. Onlangs kreeg mijn man echter een uitnodiging voor een assessment in het kader van een felbegeerde nieuwe baan. Op 55-jarige leeftijd en vanuit een lastige reorganisatiesituatie leverde het vooruitzicht van een assessment ons beiden de nodige stress op.
Hoewel ik mij er altijd al van bewust ben dat een assessment vrij bepalend kan zijn voor het verdere loopbaanverloop van kandidaten en ik het als een zwaarwegende verantwoordelijkheid voel om uitspraken te doen over geschiktheid en doorgroeipotentieel, kijk je er toch anders tegenaan als het ineens zo dichtbij komt.
Voor mijn man was het inmiddels zijn negende assessment en tot nu toe heeft hij ze altijd met goed gevolg doorlopen, maar gek genoeg maakt dat de stress niet minder groot. Vanzelfsprekend heb ik hem voorzien van goede tips en adviezen en gelukkig verliep het assessment voorspoedig. Met een nieuwe baan in het vooruitzicht blikten wij terug op de stress voorafgaand aan het assessment.
Wat kun je doen om deze stress te reduceren? Een goede voorbereiding helpt enorm. Ik denk dat eenieder toch wat nerveus raakt bij het vooruitzicht om intelligentietesten te moeten maken. Stel nou dat je er slecht uitkomt of ineens een black-out krijgt. Alleen daarom al heeft oefenen zin.
Er zijn diverse sites waarop je testen kunt oefenen. Neem hier ook voldoende tijd voor. Je kunt gerust een week van tevoren momenten plannen waarop je rustig en ongestoord kunt oefenen met figurenreeksen, verbale analogieën en cijferreeksen. Verdiep je ook goed in de uitnodiging en de voorinformatie die je van het assessmentbureau krijgt. Soms krijg je daarin al mee welke type testen of oefeningen je kunt verwachten.
Voor persoonlijkheidsvragenlijsten hoef je niet te oefenen en hier zit ook doorgaans geen tijdsdruk op. Wel is het van belang om niet te veel in het veilige midden te gaan zitten indien je gevraagd wordt in hoeverre een uitspraak van toepassing is. Je hoeft niet in de extremen te antwoorden, maar als je te veel in gemiddelde scores blijft hangen, kom je er wellicht onbedoeld uit als een grijze muis en doe je je jezelf daarmee geen recht.
Dan de rollenspelen, een belangrijk onderdeel van het assessment. Hoewel je hier niet zozeer voor kunt oefenen, is het wel belangrijk om te weten wat er gemeten wordt. In een rollenspel worden competenties gemeten aan de hand van gedrag. Men gaat ervan uit dat de beste voorspeller van gedrag voor de toekomst het vertoonde gedrag in het heden is. Dus kun je anderen op een enthousiaste en krachtige manier overtuigen, laat dat dan ook zien tijdens het rollenspel.
Ik druk mijn kandidaten altijd op het hart om juist geen rol te spelen tijdens de rollenspelen. Stel je valkuil is dat je in je enthousiasme soms te lang aan het woord bent, laat dit er dan ook maar uitkomen. Wanneer je geforceerd probeert om korte zinnen te maken, gaat alle enthousiasme eraf en scoor je beduidend minder goed op de competentie overtuigingskracht.
Wat ik kandidaten verder meegeef: laat je eigen stijl zien, daar moet je het straks in de praktijk ook mee doen. Iedereen heeft sterke punten en minder sterke punten, het is niet erg als beide uit het assessment naar voren komen.
Probeer het assessment ook eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Het is een manier om feedback te verzamelen die je in de dagelijkse praktijk niet altijd krijgt. Je (toekomstige) werkgever betaalt het assessment en geeft je daarmee eigenlijk ook een cadeautje. Bekijk dit cadeautje zorgvuldig en leg het niet direct weg als het je niet aanspreekt. Soms zie je het weer anders als je er nog eens goed naar kijkt. Of zoals mijn leraar Duits vroeger zei: in het gekste geval steek je er iets van op. Wellicht heb je dit ook gedaan met het lezen van dit stukje, dat is dan weer mooi meegenomen.