Zowel woningcorporaties als gemeenten staan klaar om inwoners te helpen in geval van energiearmoede. Maar in de praktijk blijkt samenwerken vaak nog een uitdaging.
Sommige gemeenten slagen er niet goed in de woningcorporatie te motiveren écht actief aan de slag te gaan met het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Omgekeerd zijn woningcorporaties soms zoekende hoe zij kunnen aansluiten bij de aanpak van de gemeente. Met de aankondiging van de derde tranche SPUK Energiearmoede delen we graag enkele tips in deze blog.
Als gemeente samenwerken met woningcorporaties?
Tip 1. Betrek de woningcorporatie(s) vanaf het begin bij de aanpak energiearmoede
Teken indien gewenst een samenwerkings-/intentieovereenkomst. Maak samen duidelijke en meetbare afspraken. Houd gedurende het proces steeds contact over de voortgang om nieuwe maatregelen snel te kunnen inpassen.
Tip 2. Stem prestatieafspraken af op regelgeving en subsidieverordeningen
Nieuwe regelgeving kan helpen een woningcorporatie gericht actief te krijgen en het proces te versnellen. Denk aan afspraken over energielabelverplichtingen van huurwoningen of het inregelen van cv-installaties. Of aan subsidieverordeningen, zoals het onlangs opengestelde Nationaal Isolatie Programma (NIP). Adviezen voor het opstellen van prestatieafspraken zijn te vinden bij zowel Aedes (branchevereniging van woningcorporaties) als de VNG.
Tip 3. Creëer draagvlak via de huurdersvereniging(en)
Over het algemeen staan huurdersverenigingen positief tegenover maatregelen om energiearmoede te verminderen. Ook hebben ze vaak goed contact met de woningcorporatie. Dat is mogelijk een ingang, ook richting andere huurders.
Tip 4. Neem weerstand serieus
Gaat de aanpak niet zoals beoogd vanwege weerstand bij huurders en woningcorporaties? Blijf dan kritisch en wees ook bereid even te stoppen en het gesprek op een andere manier aan te gaan. Verken waar de weerstand vandaan komt. Is doorgaan met de gekozen aanpak verstandig? Wat verlies je als je het niet of anders doet? Dit vraagstuk kent immers vele facetten.
Tip 5. Schaal op naar bestuurlijk niveau
Volgt er na het presenteren van de gemeentelijke aanpak rond energiearmoede geen (positieve) reactie en/of ontbreekt capaciteit op operationeel niveau? Schaal dan op naar bestuurlijk niveau om de achterliggende reden te achterhalen.
Ga voor een breed netwerk, met niet alleen de formele partijen.
Als woningcorporatie(s) goed willen samenwerken met de gemeente?
Tip 1. Investeer in de relatie
Plan regelmatig een overleg in met maatschappelijk betrokken organisaties en de gemeente of organiseer brainstormsessies om elkaar te leren kennen. Ga voor een breed netwerk, met niet alleen de formele partijen. Met een goede basis groeit de bereidheid om samen op te trekken om een probleem aan te pakken. Daardoor kan je investering effectiever worden.
Tip 2. Gebruik je positie
Als verhuurder heb je direct toegang tot een groot deel van de doelgroep die de gemeente wil bereiken in het kader van hulp bij energiearmoede. Door goede samenwerking kunnen huurders efficiënt en effectief geholpen worden. Dit kan ook bijdragen aan het kerndoel van een woningcorporatie: zorgdragen voor betaalbare woningen waar huurders comfortabel kunnen wonen. Kijk dus verder dan enkel het verduurzamen van vastgoed.
Tip 3. Bundel de aanpak van gemeenten
Voor woningcorporaties met bezit in meerdere gemeenten is het soms lastig één aanpak voor hun huurders en bezit te ontwikkelen. Neem daarom het initiatief om gemeentelijke aanpakken te bundelen. Organiseer bijvoorbeeld een project om met de betrokken gemeenten tot een gezamenlijke aanpak te komen.
Nog vragen naar aanleiding van de tips? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder. Of bekijk onze dienstverlening.