Inwoners worden direct en indirect beïnvloed door gemeentelijke keuzes in de energietransitie. Zo bepaalt de gemeente bijvoorbeeld wanneer een wijk van het gas gaat, wat de afhankelijkheid van andere energiebronnen vergroot. Zulke veranderingen hebben zowel positieve als negatieve consequenties voor inwoners. Een rechtvaardig energiebeleid zorgt dan voor een eerlijke verdeling van de gevolgen, zodat iedereen kan deelnemen aan de energietransitie. Dat vergroot ook het draagvlak voor het beleid.
Het punt is alleen dat iedereen weer andere ideeën heeft over wat rechtvaardige keuzes in de energietransitie zijn. Bovendien is niet altijd duidelijk wat er moet gebeuren om tot dergelijke keuzes te komen. Hoewel er geen eenduidige definitie van een rechtvaardige energietransitie bestaat, zijn er fundamentele aspecten die helpen bij het maken van rechtvaardigere keuzes. Berenschot biedt u op basis hiervan graag een handelingsperspectief. Met de onderstaande diensten helpen we u zo om te sturen op rechtvaardiger energiebeleid.
In interactieve workshops gaat u aan de slag met praktijkcasussen, zoals de ontwikkeling van warmtenetten of windparken. Tijdens deze sessies leert u rechtvaardigheidsprincipes toe te passen om inzicht te krijgen in de impact op verschillende doelgroepen en de bijbehorende afwegingen. Zo ontwikkelt u een bewuste benadering van uw projecten.
We begeleiden uw gemeente bij het vormen van een visie op energierechtvaardigheid.
We evalueren uw huidige energiebeleid en beleidsuitvoering op basis van uw perspectief op energierechtvaardigheid.
We maken inzichtelijk welke instrumenten uw gemeente kan inzetten om het energiebeleid en de uitvoering hiervan rechtvaardiger te maken. Ook helpen we u hierin de juiste keuzes te maken.
Deze handreiking is ontworpen om gemeenten te ondersteunen bij het creëren van een sociale en rechtvaardige energietransitie. Het biedt praktische tools en inzichten om onderbouwde en bewuste beleidskeuzes te maken, en helpt gemeenten om onrechtvaardige effecten in hun klimaat- en energiebeleid te identificeren en te verminderen. De handreiking omvat een vierstappenraamwerk voor een rechtvaardige energietransitie, praktische checklists, een praktijkvoorbeeld en wetenschappelijke onderbouwing.