De ontwikkeling van collectieve warmte vergt hoge investeringen, zowel in het netwerk als in de aansluiting. De businesscase is echter sterk afhankelijk van het aantal aansluitingen. En het aantal aansluitingen is weer afhankelijk van onder andere de kosten voor woningeigenaren en gebruikers en de vergelijking met alternatieve warmteoplossingen. Bij de businesscase gaat het om risico’s, verdeling van lusten en lasten, subsidies en commitment voor (volloop)risico’s en tarieven. Gemeente, warmtebedrijf en woningcorporaties trekken hierin samen op, ieder vanuit hun eigen rol en belangen. Vertrouwen, randvoorwaarde voor een geslaagde samenwerking, ontstaat door gezamenlijk toe te werken naar een transparante en gebruiksvriendelijke businesscase.
Wij helpen u de verschillende elementen van de businesscase voor alle partners objectief te duiden en de businesscase vorm te geven, vaak met het startmotortemplate van het Expertise Centrum Warmte als basis. Daarnaast zorgen we dat partijen eenvoudig aan de knoppen kunnen draaien. Enerzijds om inzicht te verschaffen in de effecten van bijvoorbeeld het vooraf afkopen van de BAK of van een hogere/lagere participatiegraad. Anderzijds om gevoel te krijgen bij de ordegrootte effecten van bepaalde risico’s, zodat partijen meer begrip krijgen voor elkaars situatie. Zo ontstaat een solide basis om met elkaar op gelijk niveau het gesprek te voeren en tot besluitvorming te komen!
We hebben veel ervaring met het maken van transparante, gebruiksvriendelijke businesscases en inmiddels al meerdere (grote) gemeenten geholpen met deze zoektocht. Die basis aan skills en ervaringen zetten we ook graag voor u in.