Een gemeente begint nooit op nul in een wijk. Er is altijd sprake van gebiedsontwikkelingen, onderhoud aan de openbare ruimte, duurzaamheidsprojecten of plannen van woningcorporaties en buurtverenigingen. Starten met aardgasvrij is dus op een rijdende trein springen. Maar hoe hard rijdt die trein en lopen alle sporen parallel? Bevindt het technisch-financiële inzicht in het warmteprogramma zich op hetzelfde niveau als het draagvlak in de wijk of de capaciteit van betrokken organisaties? En hoe staan de partners erin? Kortom, deze vier sporen moeten eerst gelijk oplopen, zodat gemeente, partners en bewoners daarna samen stapsgewijs kunnen toewerken naar een concreet aanbod voor de wijk.
Kenmerkend voor transities is dat er in hoog tempo heel veel verandert. De beste manier om daarmee om te gaan, is om snel te leren en bij te sturen, door te schakelen tussen strategisch overzicht en uitvoering in de praktijk. Dat vergt voortdurend keuzes maken, in dialoog met bewoners. Berenschot en Kickstad zijn daarvoor uw partners.
Heldere en solide koers
Berenschot helpt gemeenten en hun partners bij het maken van de juiste strategische, technische en financiële keuzes. Wij hebben jarenlange ervaring in de warmtetransitie en helpen u de warmtetransitie te versnellen. Eerder al begeleidden we samenwerkende partijen in Warm Amsterdam naar een samenwerkingsovereenkomst en businesscase en stelden we een adaptieve warmtenetstrategie op voor de gemeente Arnhem. Daarnaast hebben we ervaring met het oprichten van een publiek warmtebedrijf in Gelderland en het optimaliseren van het warmtenetaanbod voor particuliere eigenaren in Amsterdam.
Betekenisvolle en concrete stappen
Kickstad richt zich op lokaal projectmanagement en samenwerking, en is gespecialiseerd in coalitievorming, bewonersparticipatie en social design in wijken. Zo begeleidde Kickstad de ontwerpende aanpak in Reyeroord Rotterdam, een van de aardgasvrije proefwijken. De expertise van Kickstad zorgt ervoor dat de transitie niet alleen efficiënt verloopt, maar ook draagvlak krijgt en betekenisvol is voor alle betrokkenen. Voor de gemeente Soest stelde Kickstad een werkwijze op voor de warmtetransitie met als principe ‘de inwoner voorop’ voor de hele transitieaanpak. Kickstad werkt altijd via een wijkaanpak, waarin brede opgaven in de wijk – inclusief warmte – worden meegenomen, en deed dat eerder in Zwijndrecht, Tilburg Noord en Leiden.
Wij brengen met u in kaart waar de gemeente staat, en waar uw samenwerkingspartners staan. Dat doen we aan de hand van een spelbord: het Warmtetransitiebord. Het liefst spreken we af in de wijk, zodat we gelijk een goed beeld krijgen van de omgeving. Samen beoordelen we welke sporen in de wijk nog moeten worden bijgetrokken. Zodra een gedeeld beeld ontstaat, stellen wij een bondig plan van aanpak op.
Hoe ver gemeente en partners zijn op de verschillende sporen, bepaalt het vervolg. Is bijvoorbeeld eerst een technisch-financiële verdieping nodig? Of moeten bewoners nog goed worden meegenomen? Wellicht dienen woningcorporaties, buurtverenigingen of het warmtebedrijf nog aangehaakt te worden. Hoe dan ook, in alle gevallen hebt u te maken met partners die al actief zijn, vanuit eigen doelstellingen en belangen.
Ons spelbord helpt om spelenderwijs met elkaar het gesprek aan te gaan en de randvoorwaarden van het project te bepalen. Vanaf moment één bouwt u zo aan de relatie met sleutelpersonen in de wijk en binnen uw gemeente om vanuit wederzijds vertrouwen met de inhoud aan de slag te gaan.
Gerichte interventies helpen u om op alle sporen waar nodig voortgang te boeken. Per spoor kunt u denken aan de volgende opties:
Samen hebben Berenschot en Kickstad alles in huis om uw gemeente en partners stapsgewijs op weg te helpen naar een passend aanbod in de wijk. Laten we kennismaken! Neem contact op met Josse van Sleeuwen (Berenschot) of Jip Pijs (Kickstad).