Het financieel ravijn van 2026 werpt z’n schaduwen vooruit. Welke impact zal dit hebben op de gemeentefinanciën? En hoe werkt dat door in het sociaal domein? In deze interactieve bijeenkomst gaan we met financieel en inhoudelijke experts in gesprek om de materie inzichtelijk te krijgen en een concreet handelingsperspectief te ontwikkelen.
Datum
9 december 2024
Tijd
10:00 - 15:00
Locatie
Hotel Mitland - Ariënslaan 1, Utrecht
Kosten
€125
Programma
- 10:00 - Inloop
- Vanaf 10:30 - Plenair gedeelte waarin verschillende experts aan het woord zullen komen. Met onder andere: Marleen Kraaij-Dirkzwager (Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) en Berenschot consultants Wouter Poels (teamlead sociaal domein) en Vincent Janssen (adviseur financiën).
- 12:00 - Workshops
- 14:45 - Borrel
Workshops ronde 1
U kunt zich elke ronde inschrijven voor een workshop die voor u relevant of interessant is.
- Beïnvloedbare begroting: keuzeruimte en uitdagingen in het sociaal domein – Paul Beemsterboer en Warner Admiraal
- In deze interactieve workshop maakt u kennis met het Berenschot-model ‘Beïnvloedbare Begroting’. Aan de hand daarvan krijgt u inzicht in de factoren die de keuzeruimte in de begroting bepalen, en waar dit raakt aan het sociaal domein.
- De zoektocht naar evenwicht tussen gemeentelijke ambities en betaalbaarheid in het sociaal domein - Wouter Poels
- Gedurende deze werksessie onderzoekt u aan de hand van verschillende modellen, voorbeelden en theorieën samen met andere deelnemers de gemeentelijke ambities in relatie tot de betaalbaarheid van het sociaal domein.
- Bezuinigen op de Participatiewet: het paard achter de wagen? - Martin Heekelaar en Bastiaan Ouwehand
- Gemeenten zoeken naar besparingsmogelijkheden met het oog op het ravijnjaar 2026 en kijken daarbij vaak ook naar besparingsmogelijkheden bij de uitvoeringsorganisaties van de Participatiewet en de Wsw. Wat zijn de bezuinigingsopties?
- Samenwerken met partners in het sociaal domein in financiële schaarste - Arne Wijnands en Jurian van der Ree
- Het sociaal domein staat steeds meer onder druk: afnemende budgetten versus een groeiende vraag naar zorg en ondersteuning, die vaak een integrale aanpak vergt. Hoe behoud je als gemeente de regie, terwijl je voor de uitvoering afhankelijk bent van partners?
Workshops ronde 2
U kunt zich elke ronde inschrijven voor een workshop die voor u relevant of interessant is.
- Datagedreven werken in het sociaal domein - Hannah Vreeburg en Roy Valks
- Het ravijnjaar draait voor gemeenten voornamelijk om hoeveel geld er beschikbaar is en waar kan dit het beste aan besteed worden. Maar net zo belangrijk is het nemen van geïnformeerde beslissingen. Dan is het essentieel om bijvoorbeeld de voortgang op gemeentelijke doelstellingen in het sociaal domein inzichtelijk te maken voor uzelf en de stakeholders. Tijdens de workshop ontdekt u wat dit zogeheten datagedreven werken kan betekenen in het sociaal domein.
- Grip op kosten: efficiënte toegang als basis voor beheersbare zorguitgaven - Freek Reijmerink en Maya Ramdin
- In deze sessie leert u hoe een goed ingerichte toegang tot het sociaal domein de basis legt voor kostenbeheersing. Aan de orde komen praktische manieren om zorgvragen vroegtijdig te signaleren, passende ondersteuning te bieden en overlap te voorkomen—alles om kosten efficiënt en beheersbaar te houden, zonder concessies aan de kwaliteit van de dienstverlening.
- Besparingen realiseren door een goed ingericht proces - Vincent Janssen
- Deze sessie biedt u inzicht in de benodigde stappen en afwegingen om een besparingsproces zorgvuldig in te richten, met aandacht voor wie u wanneer betrekt en hoe u omgaat met politieke sensitiviteit. Aan de orde komen het creëren van draagvlak en het organiseren van een transparant proces waarin belanghebbenden gehoord worden.
- Strategisch opereren om de transformatie van zorg het hoofd te bieden - Mattias Gijsbertsen en Hans Oosterkamp
- De transformatie van zorg vraagt veel van het gemeentelijke sociaal domein. Als zorg in de toekomst niet meer beschikbaar is, komen inwoners bij de gemeente voor ondersteuning en dat legt druk op de lokale samenleving. Dus moeten gemeenten strategisch opereren in de zorgwereld. Dat begint met een oriëntatie. Wat komt er op gemeenten af? Wat zijn de positieve en negatieve consequenties, welke invloed heeft uw gemeente daarop en wat dient zij te organiseren? In deze workshop krijgt u antwoord op die vragen.
Geïnteresseerd? Meld u dan nu aan!
Gerelateerd
Meer weten?
Evenement
Studiereis New York en Boston: The Future of Work
Case
Evaluatie instructeursbeurs mbo OCW
Case
Inventarisatie maatschappelijke betekenis stadskerken
Artikel
Even voorstellen: Judith Krist, klimaattalent
Case
Beleidsadvies OCW omtrent ICT-basisinfrastructuur funderend onderwijs
Nieuws
Kaders betaalbaarheid warmtetransitie voor VNG
Artikel
Burgers centraal stellen vereist fundamentele omslag
Case
Eneco Energy Trade tilt processen naar hoger volwassenheidsniveau
Blog
Hoe breed is de brede welvaart?
Podcast
Bestuurspraat
Nieuws
Maritiem cluster blijft cruciaal voor Nederlandse economie
Podcast