Hoeveel geld krijgt uw gemeente voor de Participatiewet? Hoe help ik met beperkte middelen zoveel mogelijk mensen? En hoe voorkom ik dat we met onze keuzes in ons eigen (financiële) vlees snijden? Deze vragen stonden centraal tijdens de miniconferentie die we op 5 december jl. hebben georganiseerd. We kijken terug op een mooie middag, waarin veel kennis en ervaringen zijn uitgewisseld.
Onder leiding van dagvoorzitter Mattias Gijsbertsen opende Martin Heekelaar van Berenschot de middag met een presentatie over inzicht in de rijksmiddelen voor de Participatiewet. Vervolgens ging Nicole van der Wekken, directeur van Stroomopwaarts, in op de vraag 'Hoe krijg ik meer mensen aan de slag met steeds minder geld?' Na het plenaire deel hadden deelnemers in verschillende workshops de kans dieper in een onderwerp te duiken.
Hieronder kunt u de presentaties van de sprekers downloaden.
Over de conferentie
Deze miniconferentie werd georganiseerd voor bestuurders, managers, beleidsmedewerkers, financieel medewerkers van gemeenten en uitvoeringsorganisaties op het terrein van werk en inkomen.
Praktisch
Programma
Het programma zag er als volgt uit:
12.30 - 13.00 uur - Inloop
13.00 – 14.00 uur - Plenair
- Inzicht in de rijksmiddelen, nu en in de toekomst; Martin Heekelaar (Berenschot)
- Hoe krijg ik meer mensen aan de slag, met steeds minder geld?; Nicole van der Wekken (directeur Stroomopwaarts)
- Forum over toekomstige ontwikkelingen in de rijksfinanciering van de Participatiewet en hoe je daar als gemeente of sociaal ontwikkelbedrijf op inspeelt; we nodigen diverse betrokkenen uit om in het forum plaats te nemen, zoals het ministerie van SZW, directeur sociale dienst, directeur werkbedrijf en vertegenwoordigers van Cedris en Divosa
14.15 - 15.15 uur - Workshopronde 1
- Financiering breed sociaal domein; Paul Schenderling (Berenschot)
- Hoeveel geld voor de Participatiewet verstopt in het gemeentefonds?; Martin Heekelaar (Berenschot) en Nico Sluiter (Senzer)
- Aan welke knoppen moet ik draaien voor zo laag mogelijke BUIG-uitgaven?; Peter Benschop (Divosa en voormalig directeur sociale dienst Almere) en Jos Huijts (Divosa)
- Welke derde geldstromen zijn beschikbaar?; Somicha Bouzitoun (Cedris)
15.30 - 16.30 uur - Workshopronde 2
- Ontwikkelingen in het gemeentefonds: het ravijn; Gert Jan Bosland (Berenschot)
- Ontwikkelingen in en rond het BUIG-budget; Wouter Verbeek (Berenschot), Sara Delgado (SZW), Xander Prijs (SZW)
- Maatschappelijke kosten en baten van de loonkostensubsidie; Martin Heekelaar (Berenschot), Margreet Mook (Cedris), Chris Wallis (Divosa)
- Benchmark sociaal domein; Irene van Eldik (Berenschot)
16.30-17.00 uur
Afsluitende borrel
Dagvoorzitter
- Mattias Gijsbertsen, senior managing consultant bij Berenschot