Hoe gaat de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven zich ontwikkelen? Welke keuzes moet ik binnen mijn gemeente maken? En wat kan ik de komende jaren verwachten van de rijksoverheid? Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens de miniconferentie over de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven die we 15 januari jl. hebben georganiseerd.
Eerder dit jaar deed Berenschot in opdracht van het ministerie van SZW, VNG en Cedris onderzoek naar de sociaal ontwikkelbedrijven. De minister van SZW heeft haar reactie hierop voor het kerstreces aan de Tweede Kamer gestuurd. Tijdens deze conferentie hebben we met meer dan 190 deelnemers nagedacht over de toekomst van de sociaal ontwikkelbedrijven.
We kijken terug op een zeer geslaagde conferentie waar nieuwe verbindingen zijn gelegd. Tussen gemeenten, ministerie en sociaal ontwikkelbedrijven en tussen ervaring en nieuwsgierigheid. De wens om een toekomstbestendige constructie te vinden galmt na.
Naast drie plenaire sprekers stonden er acht inspirerende workshops op het programma, gegeven door experts vanuit het veld, de overheid en het onderzoeksveld. De presentaties van de verschillende sprekers kunt u hieronder downloaden.
Over de conferentie
Deze miniconferentie werd georganiseerd voor bestuurders, directeuren, managers en beleidsmedewerkers die betrokken zijn bij het vormgeven van sociaal ontwikkelbedrijven.
Praktisch
Programma
Het programma zag er als volgt uit:
12.30 – 13.00 uur
Inloop met kop koffie
13.00 - 14.00 uur: Plenair
- Het onderzoek: wat waren de uitkomsten van het onderzoek van Berenschot? Wat vindt Berenschot? - Martin Heekelaar (Berenschot)
- De follow up: welke vervolgstappen zet het ministerie? Wat kunnen we de komende jaren verwachten? - Saloua Chaara (ministerie van SZW)
- De sector: wat vinden de sociaal ontwikkelbedrijven? Wat is de goede en gewenste koers? - Bert Doek (Cedris)
14.15 - 15.15 uur: Workshopronde 1
- De meerwaarde van het sociaal ontwikkelbedrijven voor reguliere werkgevers - Bram Berkhout (Berenschot), Steven Hubeek (De Normaalste Zaak), Marcel Hielkema (Scalabor) en Nancy van der Vin (Nova Rosum)
- Het kringloopbedrijf als sociaal ontwikkelbedrijf. Hoe kun je je kringloopbedrijf inzetten bij de ontwikkeling van werkzoekenden? - Anne van Schothorst (Berenschot), Rachel Heijne (directeur BKN)
- Lessen uit verschillende transitieplannen. De casus Spaarne Werkt - Dorien van Duivenboden (Berenschot), Jeroen Coops (Spaarne Werkt)
- De financiering van het sociaal ontwikkelbedrijf – Martin Heekelaar (Berenschot)
15.30 - 16.30 uur: Workshopronde 2
- Stappen voor een toekomstbestendige infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven - Saloua Chaara (ministerie van SZW)
- Het gemengd werkbedrijf. Goede afspraken voor een vruchtbare samenwerking met de gemeentelijke afdelingen werk en inkomen - Ivo Korte (Directeur Tomingroep)
- Maximaal naar buiten. Sociaal ontwikkelbedrijf met een minimale eigen infrastructuur. De casus AM Match - Lex Vonk (AM Match)
- Het ideale model: Martin Heekelaar interviewt enkele directeuren van verschillende typen bedrijven over het ideale uitvoeringsarrangement: Elfriede Boer (Werkzaak Rivierenland), Jan Simons (WSD), Bor Veen (Werkkracht)
16.30 - 17.00 uur
Afsluitende borrel
Dagvoorzitter
- Bram Berkhout, senior managing consultant bij Berenschot
Contact
Voor meer informatie over deze miniconferentie kunt u contact opnemen met Mario Schoonhoven via projectbureau@berenschot.nl of 06-58979830.