Van werknemerstevredenheid tot ziekteverzuim, de Port op Rotterdam zet sterk in op HR-analytics. Met een onafhankelijke audit van het Gender Pay Gap-model zette het bedrijf een belangrijke stap richting transparantie in beloning.
Port of Rotterdam zet sterk in op HR-analytics op het gebied van onder meer personeelsverloop, ziekteverzuim en werknemerstevredenheid. Dit helpt managers en HR-professionals om beter te sturen en hun beleid te toetsen. Aangezien vanuit Europese richtlijnen straks beloningsverschillen tussen medewerkers inzichtelijk dienen te zijn en vanwege het belang van een externe validatie, vroeg Port of Rotterdam Berenschot om een onafhankelijke audit van het ontwikkelde Gender Pay Gap-model.
Het is prettig dat we kunnen verwijzen naar een gevalideerd model.
- Lieselotte van Tol, data-analist bij Port of Rotterdam
Analyse beloningsverschillen
Het Gender Pay Gap-model analyseert de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen binnen Port of Rotterdam. Hierbij is het gebruikelijk om deze verschillen zowel ongecorrigeerd als na correctie voor een aantal factoren te berekenen. Bij de audit toetste Berenschot de toegepaste methodiek, identificeerden we de relevante variabelen en interpreteerden we de resultaten. In een werksessie doorliepen we samen met Port of Rotterdam de aannames en methode van het model in Power BI.
Gevalideerd model
Vervolgens heeft Berenschot de bevindingen verwerkt en de toegepaste werkwijze gevalideerd: de gebruikte methode is toereikend voor het doel, alle relevante beschikbare variabelen zijn meegenomen en de resultaten bieden voldoende onderbouwing voor de getrokken conclusies. Verder hebben we enige aanbevelingen voor nader onderzoek gedaan.
De gevalideerde werkwijze stelt Port of Rotterdam in staat te rapporteren over de uitkomsten van het beloningsonderzoek. “Het rapport is bijvoorbeeld al een keer opgevraagd door een van onze aandeelhouders. Dan is het prettig dat we kunnen verwijzen naar een gevalideerd model”, aldus Lieselotte van Tol, data-analist bij Port of Rotterdam. “Verder zullen we de audit van het Gender Pay Gap-model gebruiken bij de controles naar aanleiding van het rapporteren van de resultaten, bijvoorbeeld in het jaarverslag, en mogelijk in de toekomst bij het voldoen aan verplichte wet- en regelgeving.”
Oog voor privacy medewerkers
Binnen HR-afdelingen van organisaties ontstaat steeds meer vraag naar kennis van data om beter te kunnen sturen op specifieke thema’s. Hierbij is het belangrijk om aandacht te houden voor de gevoeligheid van gegevens. Port of Rotterdam onderzoekt bijvoorbeeld een zogenaamd Flight Risk-model om toekomstig verloop te voorspellen. Het doel hiervan is om risico’s omtrent het vertrek van medewerkers te identificeren en hier vervolgens proactief op te sturen. Van Tol: “Voordat dit model kan worden ontwikkeld, willen we de impact van het werken met deze gegevens op de privacy van de medewerkers beoordelen door middel van een Data Protection Impact Assessment (DPIA).”