Klimaattalent ontwikkelt innovatiemonitor | Berenschot cases

Klimaattalent ontwikkelt innovatiemonitor voor netwerkorganisatie Agrifood

Case
Klimaattalent ontwikkelt innovatiemonitor voor netwerkorganisatie Agrifood

Deel deze case

Datum

12 oktober 2022

Opdrachtgever

Agrifood

Een innovatiemonitor die zowel het innovatie-ecosysteem in kaart brengt als innovatie stimuleert, dat is het doel van de Innovatiemonitor Regio Foodvalley. Want zo kan regionaal innovatiebeleid op korte en lange termijn worden versterkt. Om te achterhalen hoe je zo’n innovatiemonitor inricht en uitvoert, werkte Berenschot Klimaattalent afgelopen jaar samen met onderzoekers van de Christelijke Hogeschool Ede.

Duurzaam en aantrekkelijk

Regio Foodvalley is een triple-helix regionale netwerkorganisatie die onder meer tot doel heeft een duurzame en aantrekkelijke regio voor bedrijven en inwoners te blijven. Hiertoe bouwt zij aan een toekomstbestendige regionale economie door het stimuleren van innovatie, clustervorming en circulair ondernemerschap. Om dit beleidsdoel goed te monitoren, moest een innovatiemonitor worden opgezet die in de komende jaren het innovatie-ecosysteem kwalitatief in beeld brengt en deze gaandeweg verbetert. Voormalig klimaattalent Robert van der Linden werd door een groep onderzoekers van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) ingeschakeld om mee te denken bij de opzet van de monitor en als projectleider het proces in goede banen te leiden

Toets aan de praktijk

Gestart werd met deskresearch, waarna het theoretische model en de vertaling ervan naar de praktijk zijn afgestemd met regionale stakeholders. Robert: “Door middel van interviews hebben we bij ondernemers opgehaald wat innovatie in de regio stimuleert en belemmert. De opgehaalde resultaten hebben we getoetst aan de hand van thematische rondetafelgesprekken, zogeheten meetups.” Tijdens deze meetups was er ook ruimte voor ontmoeting en inspiratie, zodat ondernemers konden netwerken en tot nieuwe ideeën konden komen. Zodoende wordt ook innovatie gestimuleerd. Robert organiseerde deze evenementen en trad op als gastheer: “De monitor had dit jaar extra aandacht voor circulaire economie. Met mijn kennis op dit gebied kon ik naast een projectmatige rol ook een inhoudelijke bijdrage leveren, bijvoorbeeld tijdens de meetup circulair bouwen.”

Verbetersuggesties

De innovatiemonitor moet leiden tot reflectie op beleid, en innovatie stimuleren. Daartoe zijn de meetups live via Zoom uitgezonden. De Meetup Circulaire innovatie en de Meetup Gezond leven en mentaal welbevinden zijn daarnaast terug te vinden op het Youtube-kanaal van Regio Foodvalley.

Daarnaast zijn er  twee online magazines over de innovatiemonitor verschenen met inspirerende verhalen van ondernemers. Robert: “In de tussentijd hebben we al verschillende suggesties kunnen doen om het innovatie-ecosysteem te verbeteren, maar er is nog veel te leren. In de komende jaren gaan de onderzoekers door met kwalitatief meten, waarna het effect kwantitatief in beeld wordt gebracht.”

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases

Meld u aan voor onze nieuwsbrief