Nieuw template businesscases warmtenetten | Berenschot cases

Nieuw template voor businesscases rond warmtenetten

Case
Huizen, Zonnepanelen, Warmte

Deel deze case

Datum

01 maart 2022

Opdrachtgever

Expertise Centrum Warmtenetten

In opdracht van het Expertise Centrum Warmtenetten (ECW) heeft Berenschot het zogenaamde 'startmotortemplate' een flinke update gegeven.

Het template heeft als doel woningcorporaties en gemeenten inzicht te bieden in de kosten van een warmtenet en daarmee de businesscase transparant te maken. Zo kunnen gemeenten, woningcorporaties en warmtebedrijven open met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om (huur)woningen aan te sluiten op een warmtenet. Het betreft een vernieuwde versie van een door het ECW eerder ontwikkelde template.

Beter door te rekenen

Het ECW koos bij het maken van de update voor Berenschot, mede vanwege de ervaringen die wij in de praktijk met de eerdere versie hadden opgedaan. De feedback op het gebruik en functioneren van het voorgaande template is zo goed mogelijk verwerkt in de nieuwe versie. Naast functionele updates zijn door het ECW eveneens de defaultwaarden (standaardwaarden) aangepast, waaronder de nieuwe warmtetarieven.

“De nieuwe versie van het template maakt het mogelijk warmtenetten beter door te rekenen, waardoor meer recht wordt gedaan aan de complexiteit in de fase van volloop en het type aansluitingen”, aldus Rutger Bianchi, consultant Energie & Leefomgeving bij Berenschot. “Hierbij is het altijd de uitdaging om het model en de functionaliteiten niet te ingewikkeld te maken, zodat het een laagdrempelige tool blijft.”

Nieuwe mogelijkheden

Het doorvoeren van de update biedt o.a. de volgende nieuwe mogelijkheden en aanpassingen:

  • Los invoeren van verschillende tranches van woningen in de tijd met eigen verbruiken.
  • Apart invoeren van utiliteiten en collectieve flats in tijd, kosten en omvang. Deze zijn tevens makkelijk aan en uit te zetten om de impact op de businesscase inzichtelijk te maken.
  • Een aantal onderdelen van afschrijving en fasering zijn geautomatiseerd (handmatige invoer blijft mogelijk).
  • Indien gewenst is de bijdrage aansluitkosten (BAK) te differentiëren tussen grondgebonden en gestapelde woningen.
  • De eventuele restwaarde van het net kan voortaan optioneel meegenomen worden in de businesscase.

Deze en andere aanpassingen helpen woningcorporaties, gemeenten en warmtebedrijven toe te werken naar een gezamenlijke businesscase. Inmiddels is het template te vinden op de website van het ECW.

Lees hier meer over de andere aanpassingen en nieuwe mogelijkheden van de update.

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases

Meld u aan voor onze nieuwsbrief