In de nabije toekomst is het zaak dat instellingen in de gehandicaptenzorg werk gaan maken van de arbeidsmarkt, hun IT en huisvesting, en dat zij de klant echt centraal stellen. Daarnaast zouden ze meer moeten gaan innoveren, ook in het sociaal domein, en deze kennis en innovaties moeten delen.
Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen uit de publicatie ‘Aandacht voor de gehandicaptenzorg’ van Berenschot, gebaseerd op onderzoek en gesprekken met sleutelpersonen uit de sector.
In een tijd waarin alle aandacht in de Wet langdurige zorg uitgaat naar de verpleeghuiszorg, deed Berenschot afgelopen jaar onderzoek naar de stand van zaken in de gehandicaptenzorg. Conclusie is dat de sector een gezonde financiële positie kent, de kwaliteit op orde heeft en ook dat de arbeidsmarktproblematiek er minder nijpend is dan in andere delen van de zorg. “Het is dan ook niet vreemd dat de sector de laatste jaren weinig aandacht van de politiek en de media heeft gekregen”, stelt Hans Oosterkamp, senior managing consultant bij Berenschot en een van der onderzoekers.
Tegelijkertijd formuleerde Berenschot op basis van het onderzoek een vijftal grote uitdagingen die de stabiliteit in de sector dreigen te verstoren. “Daarom roepen wij alle betrokkenen op om deze tijd van rust te benutten om gezamenlijk de sector verder te verbeteren en te versterken onder het motto: Laten we het dak repareren nu de zon schijnt!”, verklaart Oosterkamp.