Nu de problematiek van jongeren steeds complexer wordt, ervaren leerplichtafdelingen steeds meer werkdruk binnen de teams en hebben zij bovendien moeite om goede nieuwe mensen aan te trekken. Reden voor Ingrado om Berenschot te vragen een formatietool leerplicht te ontwikkelen. Hiermee wordt voor leerplichtafdelingen de hoeveelheid werk en het aantal beschikbare medewerkers inzichtelijk.
Lastig werken
Ingrado, de vereniging en kenniscentrum voor leerplicht en RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie), ondersteunt en werkt samen met alle partijen die zich bezighouden met de bescherming van het recht op onderwijs en ontwikkeling voor jongeren. “Leerplichtambtenaren in het land merken dat het niet goed gaat met jongeren. Naast de complexe problematiek van jongeren zelf zijn er veel wachtlijsten en door financiële tekorten staat het sociaal domein onder druk”, schetst Arne Wijnands, senior consultant bij Berenschot.
Mogelijke keuzes
De nieuwe formatietool leerplicht biedt een oplossing voor het feit dat leerplichtafdelingen steeds meer disbalans ervaren tussen de hoeveelheid werk en het aantal medewerkers dat daarvoor beschikbaar is. “De formatietool toont aan waar keuzes mogelijk zijn. Meer mensen erbij krijgen is immers niet altijd een optie, soms moeten er ook harde keuzes gemaakt worden in wat niet meer gedaan kan worden”, stelt Wijnands. “Met de uitkomsten van de formatietool kunnen de afdelingen vervolgens het juiste gesprek aangaan met het management en/of bestuur.”
Nauwe samenspraak
De formatietool is ontwikkeld door Berenschot in nauwe samenwerking met Ingrado en met hulp van de leden van Ingrado. Ingrado hoopt voor het eind van dit jaar ook de formatietool RMC beschikbaar te kunnen stellen.
Download
De formatietool leerplicht, een handleiding en een verantwoording zijn te downloaden op de website van Ingrado.