Sociale veiligheid staat in veel organisaties momenteel hoog op de agenda. Recente gebeurtenissen, zoals de #MeToo-beweging, hebben de aandacht gevestigd op kwesties rond intimidatie, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De nieuwe cultuurscan van Berenschot geeft organisaties inzicht in hoe sociale veiligheid in organisaties wordt ervaren. Daarnaast geeft het handvatten om een sociaal veilige en inclusieve omgeving voor medewerkers te waarborgen.
Bepalende factor
De cultuurscan geeft inzicht in de factoren die sociale veiligheid in organisaties belemmeren dan wel stimuleren. Belangrijk, aangezien een gebrek aan sociale veiligheid onder meer kan leiden tot stress en burn-out bij medewerkers, verminderde productiviteit, uitstroom en imagoschade. Omgekeerd draagt een sociaal veilig werkklimaat bij aan een sterke organisatie, waarin medewerkers kunnen floreren en zich ontwikkelen, en waar teams optimaal presteren.
Zes thema's
Sociale veiligheid binnen organisaties wordt onderzocht aan de hand van een vragenlijst, die medewerkers anoniem kunnen invullen. Daarbij komen zes thema’s aan bod: organisatiecultuur, sociale veiligheid, inclusie, onderlinge omgang, waardering en leiderschap. “Op basis van onze rapportage en toelichting kunnen organisaties vervolgens zelf aan de slag met eventuele verbeterpunten en zo een sociaal veilige en inclusieve werkomgeving bevorderen”, aldus Monique van der Meer, senior management consultant bij Berenschot.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het inzetten van onze cultuurscan? U kunt meer informatie downloaden of contact zoeken met bovengenoemde gerelateerde adviseurs.