Handreiking Regionale Werkcentra | Berenschot nieuws

Handreiking voor een succesvolle transitie naar Regionale Werkcentra

Nieuws
handreiking Regionale Werkcentra

Deel dit nieuwsartikel

Datum

16 september 2024

Leestijd

2 minuten

Huidige aanpakken missen een belangrijke schakel.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werkt momenteel aan de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur om de diensten op het gebied van leren, werken en loopbaanontwikkeling beter op elkaar af te stemmen. Hiervoor vraagt het ministerie partijen in de regio – werkgevers, werknemers, het onderwijs, gemeenten, ontwikkelbedrijven en UWV – meer te gaan samenwerken en snel stappen te zetten richting een Regionaal Werkcentrum (RWC). “Het principe van ‘no wrong door’ en één loket is cruciaal, zodat werkenden, werkzoekenden en werkgevers snel de juiste begeleiding kunnen vinden bij leer-, werk- en/of loopbaanvragen. Daarmee staan arbeidsmarktregio’s komend jaar voor een grote uitdaging”, aldus Francel Vos, managing consultant bij Berenschot. 

 

Gedragsmatige benadering cruciaal

Om partijen in de regio te ondersteunen bij de transitie naar Regionale Werkcentra, ontwikkelde Berenschot een handreiking met bouwstenen voor de ‘harde’ structuurkant en de ‘zachte’ cultuurkant. Het niet adequaat inrichten van de harde kant kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de effectiviteit, kosten en continuïteit van een samenwerkingsverband. “En als de ‘zachte’ factoren geen aandacht krijgen, komt de samenwerking traag van de grond, raken partners gefrustreerd en bestaat het risico dat ze elkaar de rug toekeren. De gezamenlijk ambitie wordt dan niet bereikt”, stelt Frédérique Spannenburg, senior managing consultant bij Berenschot. “Die psychologische en gedragsmatige benadering ontbreekt nu vaak nog, maar is cruciaal voor een succesvolle transitie en de borging daarvan.” 

 

Helder toekomstbeeld

Samenwerking vraagt vaak om verandering. Onbewust doorlopen partners hierin een aantal fasen en bij elke fase hoort doorgaans bepaald gedrag. Of partijen mee willen en kunnen veranderen, hangt samen met het begrijpen en voelen van de urgentie en het hebben van een duidelijk perspectief. Zonder helder toekomstbeeld ontstaat er geen beweging en komt de gewenste transitie niet (goed) van de grond. 

 

Systemische aanpak

Voor het inrichten van een RWC kiezen arbeidsmarktregio’s vaak voor een gedegen en systematische aanpak die bestaat uit vier fasen: initiatie, voorbereiding, ontwerp en realisatie, en borging en groei. Het is zaak om per fase acties te formuleren en afspraken te maken om van A naar B te komen. “Bij voorkeur is er sprake van een cyclisch proces waarbij partijen de fasen gedurende de oprichting en groei van een RWC meerdere keren doorlopen. In de handreiking benoemen we succesfactoren en bieden we concrete actiepunten”, zegt Richard Born, senior managing consultant bij Berenschot. 

Blijft het feit dat elk samenwerkingsverband in cocreatie een aanpak dient te ontwikkelen, passend bij de specifieke veranderopgave van de eigen regio. Een uitdaging waarbij we uw samenwerkingsverband graag ondersteunen! 

 

Handreiking Inrichten van Regionale werkcentra

Vul uw gegevens in en wij sturen u de handreiking per e-mail toe.