Op 7 november 2024 heeft Bastiaan Vinkenburg, sectorleider Kunst & Cultuur van Berenschot, een inhoudelijke bijdrage geleverd aan de technische briefing aan leden van de Tweede Kamer over de impact van het regeringsbeleid op de financiering van de kunst- en cultuursector.
Brandbrief
Aanleiding hiervoor was de brandbrief die een consortium van spelers uit de cultuursector en gemeenten heeft gestuurd aan de Tweede Kamer, met daarin de gevolgen van diverse maatregelen van het huidige kabinet voor de cultuursector. Dit betreft onder meer de afschaffing van het verlaagde btw-tarief voor cultuur en de kortingen op het gemeente- en provinciefonds.
Gevolgen inzichtelijk
Op verzoek van het consortium heeft Berenschot een overzicht opgesteld van de economische betekenis van de cultuursector en de huidige geldstromen voor kunst en cultuur. Vervolgens heeft Berenschot de impact van de beleidsmaatregelen uit het Regeerprogramma, de Miljoenennota 2025 en de Subsidietaakstelling OCW voor elke geldstroom inzichtelijk gemaakt. De analyse bouwt voort op de inzichten uit het rapport In de Schijnwerpers dat Berenschot in juni 2023 opstelde voor de Tweede Kamer.
Brede toelichting
Vinkenburg heeft de hoofdlijnen van deze economische ontwikkelingen gepresenteerd aan de Kamerleden die cultuur in hun portefeuille hebben. De impact van de maatregelen zijn verder toegelicht door Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds. Marcelle Hendrickx, wethouder cultuur in Tilburg, beschreef de noodzaak van een gezonde culturele infrastructuur voor inwoners van haar stad. Brigitte de Goeij, zakelijk leider van theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle, en Herman Tibosch, directeur Museum Jan Cunen in Oss, illustreerden vanuit hun praktijk de gevolgen voor makers en bezoekers.