MDIEU II-subsidie duurzame inzetbaarheid VVT-sector toegekend!

MDIEU II-subsidie duurzame inzetbaarheid VVT-sector toegekend!

Nieuws
MDIEU II-subsidie duurzame inzetbaarheid VVT-sector toegekend!

Deel dit nieuwsartikel

Datum

11 juli 2024

Leestijd

2 minuten

Investeren in duurzame inzetbaarheid is noodzakelijk in de zorgsector. De regering heeft nu vanuit de regeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) subsidie vrijgemaakt om werkgevers en medewerkers hierbij te ondersteunen. Via het programma Over Morgen kunnen zorgorganisaties in de VVT een voucher aanvragen voor de inzet van interventies, die structureel bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Berenschot helpt de VVT bij duurzame inzetbaarheid

Berenschot staat klaar om VVT-organisaties te helpen bij het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Wij denken met u mee en bieden ondersteuning op maat, afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie. 

Tussen 1 en 21 september 2024 kunt u via de voucherregeling gratis de volgende diensten van Berenschot aanvragen. Indien u hier hulp bij nodig heeft, ondersteunen wij u graag.

1. Leerwerkplaats duurzame inzetbaarheid: wat werkt wel en niet binnen uw organisatie

Tijdens deze leerwerkplaats gaat uw organisatie actief aan de slag met verschillende interventies. Elke interventie start met een korte of uitgebreide scan (afhankelijk van uw wensen). Vervolgens komen we met sleutelhouders in inspirerende en actiegerichte kennisbijeenkomsten tot een gedeelde visie op duurzame inzetbaarheid, creëren we draagvlak voor een aanpak en gaan we aan de slag met (maatwerk)oplossingen. Dit alles op basis van een train-de-trainer aanpak om de resultaten goed te kunnen borgen.

Duur: 3-4 bijeenkomsten van 2-3 uur.

  • Een gedeelde visie op duurzame inzetbaarheid en op de gewenste interventies of aanpak.
  • Relevante inhoud rond evidence-based interventies op het vlak van duurzame inzetbaarheid.
  • (Bestuurlijk) draagvlak voor de aanpak.
  • Mijlpalen om uit te wisselen en van te leren. 
  • Een gedragen integrale aanpak en een met data onderbouwd advies. 
  • Maatwerkoplossingen.

De ervaring is dat het onderzoek binnen de Leerwerkplaats grondig en goed onderbouwd is en er ruimte is voor maatwerk op inhoud en omvang

– Johan Weevers, manager HR en Ontwikkelen bij Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR)

2. Eigen regie medewerkers

Is er meer eigen regie van medewerkers gewenst? In deze training leren medewerkers hoe zij die eigen regie kunnen nemen, welke strategieën er zijn en maken ze een eigen regieactieplan. Dit onder begeleiding van een trainer en een hr- of preventiemedewerker uit de eigen organisatie. Tijdens de training oefenen medewerkers op voorbeelden van praktijksituaties. In de vormgeving en planning is maatwerk mogelijk.

Duur: twee groepsbijeenkomsten van 3-4 uur

  • Inzicht in wat eigen regie hebben precies betekent.
  • Een concreet eigen regieactieplan kunnen opstellen en uitgevoerd hebben.
  • Het actieplan kunnen bijstellen op basis van opgedane ervaringen. 
  • Inzicht hebben in verschillende strategieën rond eigen regie, deze kunnen toepassen in concrete praktijksituaties en ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.
  • Een cocreatief plan vanuit hr om medewerkers te ondersteunen gedurende de training en het opstellen van het regieactieplan.
  • Handleiding en train-de-trainer aanpak voor hr-professionals of gerelateerde functies.

Van belang is om zo veel mogelijk draagvlak te creëren door zowel management als medewerkers(vertegenwoordiging) te betrekken, zodat ingezette interventies zo veel mogelijk rendement opleveren

– André Ronner, P&O-adviseur bij Zorgwaard

3. Scan duurzame inzetbaarheid

Voor deze scan onderzoeken we binnen uw organisatie alle onderdelen van het Persoon-Werkfit-model: ontwerp van werk, zelfmanagement, hrm-instrumenten en leiderschapsstijl (zie figuur). Vervolgens geven we strategisch hr-advies om uw huidige beleid en aanpak rond duurzame inzetbaarheid te kunnen doorontwikkelen. Een fit tussen het zelfmanagement van de medewerker en zijn of haar mentale en fysieke belasting op het werk vormt de basis voor duurzame inzetbaarheid. Deze fit is het resultaat van de wisselwerking tussen persoon, werk, hr-beleid en leiderschap binnen uw organisatie. De scan is flexibel inzetbaar voor verschillende doelgroepen en toepasbaar in verschillende sectoren en contexten.

  • Het onderzoek creëert aandacht voor een organisatiecultuur waarin stress- en burn-outfactoren worden verminderd en geeft handvatten voor versterking van eenieders motivatie en effectiviteit.
  • Een leer- en ontwikkelomgeving waarin zowel werknemers als leidinggevenden voldoende betrokken worden. Hierdoor ontstaan ontwikkelmogelijkheden op maat, die meer impact zullen hebben binnen de organisatie.
  • Diepgravende inzichten in wat medewerkers verstaan onder het duurzame inzetbaarheid, wat zij belangrijk vinden en wat nog (door)ontwikkeld kan worden in uw organisatie. 
  • Zicht op de gewenste inzet van interventies voor het verbeteren van duurzame inzetbaarheid. 
  • Draagvlak bij medewerkers en leidinggevenden. 

Om de resultaten goed te kunnen borgen, ontvangt u een kopie van de geanonimiseerde data voor eventueel hergebruik of analyse. Ook verstrekken wij u een borgingsadvies.

Hoe verkrijgt uw zorgorganisatie een gesubsidieerde interventie?

Zorgorganisaties in de VVT met een personeelsbestand vanaf 10 medewerkers kunnen een voucher aanvragen. De aanvraagperiode loopt van 1-21 september 2024 en de toekenning vindt plaats in oktober tot het beschikbare budget op is.

Via de website van Over Morgen vindt u meer over duurzame inzetbaarheid en kunt u zich aanmelden voor online workshops.

Interesse in de subsidie?

Heeft u interesse in deze subsidie of in een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in. We staan klaar om u te ondersteunen bij het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers!

Geïnteresseerd? Meld u dan nu aan!