Rekentool laat nu ook de bedragen in het BUIG- en Participatiebudget zien.

Rekentool laat nu ook de bedragen in het BUIG- en Participatiebudget zien

Nieuws
Participatie vrouw in rolstoel

Deel dit nieuwsartikel

Datum

11 juli 2024

Leestijd

1 minuut

Berenschot ontwikkelde in opdracht van Cedris en Divosa een rekentool waarmee gemeenten kunnen berekenen hoeveel geld er voor de Participatiewet beschikbaar is in het Gemeentefonds. De tool is nu uitgebreid met het BUIG-budget en de integratie-uitkering Participatie.

Na de herijking van het gemeentefonds in 2023 was het voor veel gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven niet meer goed zichtbaar hoeveel geld zij ontvingen van de Rijksoverheid voor de Participatiewet. Daarom ontwikkelde Berenschot op verzoek van Divosa en Cedris een rekentool waarmee per gemeente het beschikbare budget in het cluster Participatie in de Algemene uitkering in het Gemeentefonds kon worden berekend. 

Nieuwe versie van rekentool

We hebben de rekentool nu bijgewerkt met de informatie uit de Meicirculaire Gemeentefonds van dit jaar. Per gemeente kun je meerjarig zichtbaar maken hoeveel geld er in het Gemeentefonds zit voor uitvoering, begeleiding, re-integratie en minimabeleid.

Daarnaast hebben we met ingang van dit jaar de rekentool uitgebreid met de middelen die gemeenten (naar verwachting) ontvangen in het BUIG-budget en in de integratie-uitkering Participatie. Op die manier is per gemeente in één oogopslag zichtbaar hoeveel middelen er in totaal berekend worden voor de structurele taken op het terrein van de Participatiewet en de Wsw.

De rekentool is binnen gemeenten en regio’s bedoeld als houvast en referentiekader bij de gesprekken over de beschikbaar te stellen middelen voor de uit te voeren taken. 

 

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief