Het HR-Trendonderzoek gaat weer van start. Voor de vijftiende keer op rij kunnen HR-professionals deelnemen aan het grootste en meest toonaangevende onderzoek naar HR-trends, de hectiek op de arbeidsmarkt en de gevolgen van digitalisering.
Het onderzoek is een initiatief van Performa Uitgeverij, uitgevoerd door Berenschot en mede mogelijk gemaakt door AFAS Software. Het HR-Trendonderzoek wordt verspreid onder 15.000 vakgenoten op HR-gebied en gaat in op vragen als:
- Wat zijn voor jouw organisatie de HR-beleidsthema’s voor het aankomende jaar?
- Hoe ervaar jij als HR-professional de hectiek op de arbeidsmarkt?
- Wat zijn de gevolgen van automatisering en robotisering voor medewerkers en organisatie?
- Welke competenties zijn belangrijk voor (toekomstige) medewerkers om future proof te zijn?
Bent u ook benieuwd hoe HR nu naar deze prioriteiten kijkt?
Deelnemen aan het HR-trendonderzoek
Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan dit onderzoek. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 20 minuten van uw tijd. U kunt deelnemen als HR-professional met dienstverband én als zelfstandig gevestigde HR-adviseur. Uiteraard worden de antwoorden anoniem verwerkt, strikt vertrouwelijk behandeld en nooit op individueel niveau teruggekoppeld.
Waarom meedoen?
Als deelnemer ontvangt u gratis en als eerste het fraaie rapport met de resultaten van het onderzoek. U maakt ook kans op vijf keer twee VIP-tickets voor ‘14’, het theaterspektakel over Johan Cruijff. Om hiervoor in aanmerking te komen, laat u uw e-mailadres achter na afloop van de vragenlijst.
Nieuw: dynamisch dashboard
Berenschot heeft een dynamisch dashboard ontwikkeld. Wij willen de resultaten ook hierop beschikbaar stellen. Op dit dashboard kunt u inzoomen op de resultaten, daarnaast kunt u uw antwoorden benchmarken met andere HR-professionals. Aan het einde van de vragenlijst kunt u aangeven of u hier gebruik van wil maken.
De tweede figuur laat een impressie zien van het dynamische dashboard, waarmee bijvoorbeeld ingezoomd kan worden op de uitkomsten van de vraag of men problemen heeft en/of voorziet bij werving & selectie, op de hoofdsector (Collectieve sector) en vervolgens op de sector (Onderwijs).