Teambevlogenheid: hoe houdt u het vuurtje brandend?

Teambevlogenheid: hoe houdt u het vuurtje brandend?

Nieuws
Teambevlogenheid: hoe houdt u het vuurtje brandend?

Deel dit nieuwsartikel

Datum

29 mei 2024

Leestijd

1 minuut

Om de samenwerking te bevorderen, het werkplezier te verhogen en de werkdruk te verminderen, is het voor u als werkgever van belang te weten hoe energie en focus in teams ontstaan. Berenschot-consultant Marieke Gersdorf heeft in haar promotieonderzoek naar teambevlogenheid een monitor ontwikkeld die de dynamiek in (leiderschaps)teams meetbaar maakt. Zo krijgt een team onder meer inzicht in de mate waarin gezamenlijke vooruitgang wordt ervaren.

Inzichten delen met peers

Berenschot biedt regelmatig een praktische workshop teambevlogenheid aan, waarin leidinggevenden en hr-professionals aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden concreet aan de slag gaan. Tijdens een recente bijeenkomst herkenden deelnemers de acht factoren van teambevlogenheid in hun eigen werkpraktijk. Dat maakte voor hen inzichtelijk wat goed loopt in hun teams en wat nog ontwikkeld kan worden. Door de open en nieuwsgierige houding van de aanwezigen werden mooie inzichten gedeeld. Met name het belang van gezamenlijke focus en de impact die een leidinggevende kan maken, kwamen naar voren. Actuele vragen waren: ‘Hoe creëer ik gezamenlijke focus op lange termijn? Wat is mijn rol als leidinggevende hierin?’

Positief effect

“Eén deelnemer vroeg zich bijvoorbeeld af hoe zij meer als ‘aanmaakblokje’ kon fungeren en haar energie kon overbrengen op het team”, vertelt Anniek Temming, adviseur team- en leiderschapsontwikkeling bij Berenschot. Samen met de andere deelnemers en de Berenschot-adviseurs is deze deelnemer tot concrete handvatten gekomen. Temming benadrukt het belang van helderheid over doelen, taken en verantwoordelijkheden voor het ervaren van gezamenlijkheid. “Deze aspecten zijn te zien als randvoorwaarden voor teambevlogenheid. Het geeft het team een solide basis, vergroot het gevoel van gezamenlijkheid en heeft daarmee een positief effect op de teamdynamiek.”

Ook de bevlogenheid van uw team vergroten?

Benieuwd hoe u de bevlogenheid binnen uw eigen team kunt vergroten? Neem dan na de zomer kosteloos deel aan onze volgende workshop. U kunt zich nu alvast aanmelden via Anniek Temming of Mathilde Lones. U ontvangt dan automatisch een uitnodiging.

Om meer inzicht te krijgen in de behoefte aan en de aanpak om veerkrachtige samenwerking in teams te bevorderen, verzoeken we u vriendelijk onze vragenlijst in te vullen. Dit neemt circa 5 minuten in beslag. Te zijner tijd ontvangt u dan een geanonimiseerde terugkoppeling van de resultaten. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Monitor Teambevlogenheid
De Monitor Teambevlogenheid is een eenvoudig inzetbaar wetenschappelijk meetinstrument dat inzicht geeft in de mate van bevlogenheid binnen teams. Het afnemen van interviews is hiermee overbodig, wat tijd en geld bespaart. Na gerichte interventies kunt u indien gewenst opnieuw een meting laten uitvoeren. 

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief