Vanwege de huidige geopolitieke ontwikkelingen bestaat de wens – en zelfs eis – tot opschaling richting de defensie-industrie. Diverse factoren maken het echter lastig voor de industrie om te voldoen aan de gestegen vraag, zo blijkt uit een sectorspecifieke rapportage over de defensie-industrie vanuit het jaarlijkse Berenschot Strategie Trendsonderzoek.
Defensiebedrijven vragen de overheid dan ook om langetermijnzekerheid, grotere orders en ondersteuning bij kennisinfrastructuur, financiering, personeel en ruimte.
De defensie-industrie, die hoge groeiverwachtingen heeft, ziet met name groeikansen in het buitenland. Toekomstig interessante afzetmarkten zijn met name West-Europa en Noord-Amerika. Ondanks de huidige tendens om de afhankelijkheid van Amerikaanse afzetmarkten en waardeketens te verminderen, blijft deze groot. “Voor bedrijven die defensietoepassingen leveren, ligt de uitdaging in het zeker stellen van personeel, materieel en grondstoffen. Iets wat in het huidige tijdsgewricht niet altijd een gegeven is”, stelt Nick Hageraats, strategieconsultant bij Berenschot. Zo ervaren bedrijven uitdagingen door bijvoorbeeld oneerlijke concurrentie en exportbeperkingen. “Daarnaast worden aanbestedingstrajecten nog als langdurig en complex ervaren, waardoor de industrie moeite heeft snelheid te maken en voldoende op te schalen.”
Strategische keuzes een must
Ook de civiele industrie, die steeds vaker overweegt de defensiemarkt in te stappen, ziet in toenemende mate kansen. “Wel zijn vanwege het complexe en dynamische speelveld onderbouwde strategische keuzes een must voor bedrijven die de defensiemarkt willen betreden, iets waar het in de praktijk weleens aan ontbreekt”, aldus Hageraats. “Daarnaast dienen zij oog te hebben voor de diversiteit aan eisen en regels om in deze markt actief te mogen en te kunnen zijn. Voor bedrijven die al actief zijn in de defensiemarkt, ligt de uitdaging in opschaling, waarbij personeel, materieel en grondstoffen zeker gesteld moeten worden. Iets wat in het huidige tijdsgewricht niet altijd gemakkelijk is.”
Industrie beter in positie brengen
Rugdekking vanuit de overheid is dan ook noodzakelijk om de defensie-industrie te faciliteren in de defensieopgave. “Het gaat hier om een veelvoud van acties om de industrie beter in positie te brengen. Inzicht geven in langetermijnplannen en het bieden van langetermijnzekerheid biedt de industrie bijvoorbeeld de mogelijkheid om richting te kiezen”, zegt Hageraats. “Ook het samenbrengen van de industrie of specifieke ketens en domeinen helpt waardeketens te verstevigen in het kader van opschaling en/of innovatie.”
Onderzoeksopzet
Van de 491 deelnemers aan het Berenschot Strategie Trendsonderzoek zijn er 125 actief in de sector industrie. Voor deze sectorspecifieke rapportage is een selectie gemaakt van de bedrijven actief in de defensie-industrie. Van de 125 deelnemers in de industrie zijn er 38 actief in de defensie-industrie en 87 enkel in de civiele industrie. Deze groepen zijn met elkaar vergeleken.
De sectorspecifieke rapportage over de defensie-industrie, behorend bij het Berenschot Strategisch Trendsonderzoek, is hier te downloaden.