‘Hogere werkdruk belangrijkste gevolg personeelstekort volgens ondernemers’ kopte het nieuwsbericht van het CBS op 27 augustus 2024. Een constatering die we kunnen onderschrijven, zeker ook als het om het personeelstekort van IT’ers gaat.
Het online IT-nieuwsplatform AG Connect en Berenschot vragen IT’ers in het jaarlijkse onderzoek naar de beleving van de arbeidsmarkt en -voorwaarden al sinds 2020 naar de ervaren werkdruk, met interessante resultaten.
Stijging werkdruk tijdens de pandemie
In 2020 vond 45% van de IT’ers de werkdruk (te) hoog, mogelijk door de arbeidsmarktkrapte. Maar tijdens de pandemie steeg dat aantal flink. In 2021 gaf maar liefst 59% van de respondenten aan de werkdruk (te) hoog te vinden, wat in 2022 weer daalde naar 48%, net als in 2023.
Een tijdelijke piek dus, ongetwijfeld als gevolg van de pandemie. In die periode werd de afhankelijkheid van IT immers snel groter. Iedereen werkte online thuis en moest zich ook na werktijd thuis vermaken, met bijvoorbeeld games, streamingdiensten, online shoppen en andere digitale oplossingen.
Van IT’ers werd dus plots meer gevraagd’ vind ik wat te algemeen gesteld. Ik zou het hier iets specificeren door er bijvoorbeeld van te maken: ‘Door de cruciale faciliterende rol van technologie werd de IT-afdeling overspoeld met hulpverzoeken. Voor de IT-medewerker zorgde dit voor een grotere complexiteit qua dienstverlening, terwijl het aantal werknemers op een afdeling niet toenam.’
Hoge werkdruk bij IT’ers: oorzaken en oplossingen
Het probleem is dat werkgevers de hoge werkdruk niet helemaal kunnen verhelpen. IT’ers zien de onderbezetting door te weinig collega’s namelijk als belangrijkste oorzaak van de hoge werkdruk.
Andere problemen die bijdragen aan de hoge werkdruk zijn namelijk wél te verhelpen. 50% van de respondenten geeft bijvoorbeeld aan dat een onrealistische planning een belangrijke oorzaak is van de hoge werkdruk en volgens 33% speelt een onduidelijke opdrachtomschrijving mee.
Een gedeelte van de IT’ers geeft aan dat er nog een groter probleem is om zorgen over te hebben, namelijk het gebrek aan IT-kennis op de werkvloer. Maar liefst 34% maakt zich hier veel zorgen over, terwijl dat vorig jaar nog 29% was.
Meer aandacht voor digitale vaardigheden – zeker in het onderwijs – kan op de lange termijn bijdragen aan een oplossing van beide zorgpunten. Als meer kinderen vaker met IT in aanraking komen, is de kans ook groter dat ze voor een baan in deze sector kiezen. Ook kan meer aandacht voor deze vakkennis en vaardigheden de digitale zelfredzaamheid van de overige collega’s verhogen en de IT’ers ontlasten.
Lees meer over hoe werkdruk en beloning bij IT-organisaties
Download het rapport met de uitkomsten van de Salary Survey 2023. Dit onderzoek geeft IT-organisaties inzicht in de mate waarin het beloningsbeleid en de arbeidsvoorwaarden vergelijkbaar zijn met die van soortgelijke organisaties.
Zelf IT'er? Doe mee aan de Salary Survey 2024 en vergelijk uw salaris met andere IT'ers.