De regio Westfriesland wil voor de zeven Westfriese gemeenten individueel inzichtelijk krijgen welke capaciteit zij vanaf 2022 nodig hebben om het klimaatakkoord te realiseren. Berenschot is gevraagd dit capaciteitsonderzoek uit te voeren. Het onderzoek helpt de gemeenten tevens om onderbouwd het gesprek te voeren over de begroting en formatie voor het jaar 2022 en verder.
Regio Westfriesland kijkt verder vooruit
Gemeenten hebben een grote rol in de uitvoering van het klimaatakkoord. Veel aandacht gaat nu uit naar de Regionale Energiestrategieën en de Warmtetransitievisies, waarvan de eerste versies dit jaar gereed moeten zijn. De regio Westfriesland kijkt al verder vooruit: de strategieën en visies moet immers ook nog uitgevoerd worden. Dat was aanleiding voor een onderzoek op maat.
“In de analyse kijken we niet alleen naar de taken die voortvloeien uit het klimaatakkoord, maar ook naar de lokale situatie en de regionale ambities vanuit het Pact van Westfriesland”, zegt Rens Baltus, managing consultant Energie & Leefomgeving bij Berenschot. Concreet gaat het dan om het regionale uitvoeringsprogramma energieneutraal Westfriesland, de actieagenda circulair Westfriesland en de regionale strategie voor klimaatadaptatie.
(Regionale) kennis en expertise
De regio Westfriesland koos voor Berenschot vanwege de kennis en expertise op het gebied van het klimaatakkoord, de energietransitie en de expertkennis op het vlak van capaciteitsonderzoeken. “Daarbij zijn we uitstekend ingevoerd in de regio, omdat we Westfriesland onder meer helpen met het uitvoeringsprogramma energieneutraal Westfriesland en eerder met de regionale energiestrategie”, vult Dirk-Jan Schoneveld, tevens managing consultant bij Berenschot, aan. “Ons onderzoek helpt de gemeenten bovendien om onderbouwd het gesprek te voeren over de begroting en formatie voor het jaar 2022 en verder. Daarbij brengen we ook in beeld welke kansen er zijn om taken regionaal te organiseren.”