Na de ontvlechting van de bestuursdienst Ommen-Hardenberg beschikt de gemeente Ommen weer over een eigen ambtelijke organisatie. Bij de ontwikkeling van deze ambtelijke organisatie ontstond behoefte aan overzicht: een doorontwikkeling van de administratie zodat de relatie tussen kosten en producten (beter) kan worden gelegd.
Ook was inzicht noodzakelijk: een goed beeld van de achtergronden en toekomst van het (financiële) plaatje, mede in het licht van ambities en opgaven, financiële mogelijkheden en prioritering. En tot slot bestond de wens tot betere sturing en grip op de financiën en de producten die de gemeente (bestuur en management) verlangt.
BBV-formats
De gemeente Ommen heeft Berenschot gevraagd een plan van aanpak op te stellen om de (financiële) grip en prioritering binnen de organisatie te versterken. Met het oog op een structureel dekkende begroting, met ruimte voor beleidswijzigingen en realisatie van het bestuursakkoord, had de gemeente in 2020 een ombuigingsdoelstelling van € 1,5 miljoen geformuleerd. Hierop hebben wij, in samenwerking met de ambtelijke organisatie, formats ontwikkeld om de gehele begroting toe te kunnen delen. Aan de hand van deze (BBV-)formats is vervolgens in kaart gebracht waar binnen de verschillende budgetten ruimte in de begroting zit, en welke financiële knelpunten opgelost moeten worden. Deze informatie is uiteindelijk opgenomen in ons rapport ‘Ommen – Mogelijkheden aan de Vecht’.
Perspectiefnota
Om de gemeenteraad de mogelijkheid te geven weloverwogen keuzes te maken, heeft de gemeente Ommen, in aanvulling op de reguliere kadernota, een perspectiefnota aan de raad aangeboden, met daarin een overzicht van de ombuigingsmogelijkheden en de knelpunten.