WEB Bonaire: Duurzaam water, energie en organisatieontwikkeling | Berenschot

Ontwikkelplan voor businessunit Elektriciteit van WEB

Case
Ontwikkelplan voor businessunit Elektriciteit van WEB

Deel deze case

Datum

04 december 2024

Opdrachtgever

Water- en Energiebedrijf Bonaire

Het Water- en Energiebedrijf Bonaire, gevestigd in Kralendijk, kent een drietal operationele businessunits: Water, Elektriciteit en Afvalwater. Voor de businessunit Elektriciteit ontwikkelde Berenschot een ontwikkelplan om de nieuwe strategie handen en voeten te geven en een roadmap voor de toekomst.

Door middel van omgekeerde osmose zet het WEB zeewater om in drinkwater en distribueert dit over het eiland. Daarnaast verzorgt het bedrijf de inkoop en distributie van elektriciteit, plus de distributie van afvalwater naar tanks om het te zuiveren en opnieuw te gebruiken. Het bedrijf bedient ruim 20.000 huishoudens, bedrijven en organisaties op het eiland. Er werken 150 mensen. 

Nieuwe strategie en roadmap

Enkele jaren geleden stond het WEB voor grote uitdagingen. Het toenemende toerisme op het eiland (meer hotels) en een groeiend aantal inwoners zorgden voor meer druk op het net en daarnaast had het bedrijf te maken met achterstallig onderhoud. Dit leidde tot een nieuwe strategie, gecombineerd met een roadmap richting de toekomst. Om die nieuwe strategie in de praktijk handen en voeten te geven, deed het WEB in 2021 een beroep op Berenschot voor het opstellen van een ontwikkelplan voor de businessunit Elektriciteit.

Vier pijlers

De nieuwe strategie is gebaseerd op vier pijlers:

  1. duurzaam resource management
  2. organisatieontwikkeling (waaronder kennisniveau op orde krijgen, efficiëntere processen en personeel goed inzetten)
  3. transitieversnelling naar een duurzame ecologische organisatie en aanbieder van duurzaam water en stroom
  4. customer excellence (bijvoorbeeld door betaalbare tarieven, een dashboard om verbruik en betalingen te monitoren en goede service).

“We hebben onderzocht welke initiatieven en projecten het WEB kan oppakken om hun strategie te realiseren. Dat liep uiteen van een project voor laadpalen tot het documenteren van kennis en beschrijven van processen, zodat die beschikbaar blijven als medewerkers met pensioen gaan”, vertelt Iris Massop, consultant bij Berenschot. Andere initiatieven betroffen de WEB Academy, een intern opleidingsprogramma en het opstellen van ontwikkelpaden voor medewerkers. 

Samen met de werkvloer

Samen met de mensen van de werkvloer onderzocht Berenschot de mogelijkheden om de strategische thema’s concreet aan te pakken. “Hiertoe hebben we een roadmap opgesteld, met daarin onder meer de volgorde van de projecten, weggezet in de tijd. En ook wat dat dan betekende in termen van manuren, competenties en kosten”, schetst Massop. “Op die manier weet de businessunitmanager precies welke activiteiten hij de komende jaren moet ondernemen om de strategie te implementeren.” Die aanpak is goed ontvangen en werd breed gedragen. Daarom hadden ook de businessunits Water en Afvalwater interesse in een vergelijkbaar ontwikkelplan. “Ook daar hebben we een groep geformeerd van leidinggevenden en operationeel medewerkers en door middel van interviews vanuit Nederland achterhaald watvoor uitdagingen ze hadden en welke zaken ze belangrijk vonden om aan te pakken. De uitkomsten hebben we vervolgens in een werksessie op Bonaire besproken en vervolgens samen bepaald welke verbeterinitiatieven hiervoor ingericht moesten worden.”

Implementatie van de plannen

Het doorvoeren van de ontwikkeltrajecten bleek voor coördinatoren en teamleiders lastig te combineren met de dagelijkse operatie. “Daarom kregen we de vraag de businessunits te helpen bij het uitvoeren van de plannen. Hiervoor gingen we vier keer per jaar naar Bonaire om de strategie uit te leggen, aandacht te geven aan de projecten en om de actuele stand van zaken op te halen”, aldus Massop. 

Ook hebben we een dashboard ontwikkeld waarin iedereen per project zijn activiteiten kon invullen en we op afstand de verandering konden monitoren. Dat vormde voor henzelf tevens een handige tool tijdens voortgangsoverleggen.

Daarnaast besteedde Berenschot ook aandacht aan de zachte kant van de organisatieverandering. “Wat er nodig was in termen van gedrag om medewerkers de verandering te laten doorleven en hen te inspireren. Want er kwamen veel veranderingen op hen af, waaronder een nieuw ERP-systeem en een nieuw GIS-systeem. Dan is leiderschap en verandermanagement onontbeerlijk om mensen mee te nemen in de nieuwe visie: waar het WEB naartoe wil en wat daarvoor nodig is.” 

Parallel aan deze opdracht, die maart 2024 werd afgerond, vroeg het WEB Berenschot een visie te schrijven op assetmanagement  en een visie op het IT-OT-beleid  van het bedrijf. Alle opdrachten zijn inmiddels voltooid.

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!