Als adviseur ondersteun ik organisaties bij vraagstukken op het gebied van Diversiteit en Inclusie, Cultuur en Sociale Veiligheid, Duurzame Inzetbaarheid en Strategisch HRM. In deze thema’s kan ik de strategische keuzes van organisaties goed combineren met de waarden van werk voor de mens. Ik help organisaties vooruit bij het realiseren van hun ambities, met oog voor kansen op goed en plezierig werk voor iedereen.
Ik ben een ervaren en gekwalificeerde onderzoeker met een academische achtergrond. In combinatie met mijn ervaring als adviseur ben ik in staat onderzoeksresultaten te vertalen naar bruikbare adviezen in de praktijk. Je mag van mij inhoudelijke expertise, een kritische blik en een open houding verwachten. Ik hecht waarde aan samenwerking en voeg graag écht iets toe. Zo gaan we samen voor passend resultaat!
Als gevolg van een steeds diverser wordende samenleving, toenemende arbeidsmarkttekorten en veranderende wetgeving is de aandacht voor inclusie en diversiteit op de werkvloer de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hoewel de toegevoegde waarde van diversiteit vaak wel wordt onderkend, lukt het niet altijd deze ook daadwerkelijk te benutten omdat een inclusieve werkomgeving ontbreekt.
Inmiddels is algemeen bekend dat bepaald gedrag vandaag de dag niet meer kan. We komen steeds vaker op voor onszelf, geven duidelijker grenzen aan en incidenten met grensoverschrijdend gedrag worden aangepakt. Ook vertrouwenspersonen worden beter gevonden en signalen steeds serieuzer genomen. Toch is er meer nodig om de volgende stap te kunnen zetten op de volwassenheidsladder van een inclusief, sociaal en veilig werkklimaat. Zo’n werkklimaat is namelijk net zo belangrijk als het hebben van een goede werkplek. Een eerste ‘levensbehoefte’ dus.
Sociale veiligheid staat in veel organisaties momenteel hoog op de agenda. Recente gebeurtenissen, zoals de #MeToo-beweging, hebben de aandacht gevestigd op kwesties rond intimidatie, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De nieuwe cultuurscan van Berenschot geeft organisaties inzicht in hoe sociale veiligheid in organisaties wordt ervaren. Daarnaast geeft het handvatten om een sociaal veilige en inclusieve omgeving voor medewerkers te waarborgen.
A+O Metalektro, het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds voor bedrijven in de grootmetaal, ondersteunt de aangesloten bedrijven onder andere op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Daarvoor werkt het fonds al een aantal jaren samen met Berenschot. Wij kregen de vraag om een adviestraject te ontwikkelen om samen met bedrijven stappen te zetten op het vlak van duurzame inzetbaarheid. Doel: bewustwording creëren en zorgen dat bedrijven concrete en haalbare acties ondernemen.
Gisteren ontmoetten onderwijs, overheid en arbeidsmarkt elkaar bij Berenschot tijdens het event ‘Samen bruggen bouwen: inclusieve overstap van onderwijs naar arbeidsmarkt'. We sloten dit af met het uitreiken van de Bridge of Fame Award. Een initiatief van ECIO, De Nederlandsche Bank en Berenschot en een manier om het thema ‘Van de sprong een brug maken’ op de agenda te houden.
Vandaag ontvingen Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit, ROC Nijmegen, Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en UWV Werkbedrijf de Bridge of Fame Award 2022. Met het project Werklab bieden zij maatwerk voor begeleiding van studenten met een ondersteuningsvraag naar een stage of een passende baan op de arbeidsmarkt.
Deze competentiecatalogus bevat meer dan zestig beschrijvingen van belangrijke competenties, inclusief future skills, en tips om met competentiemanagement aan de slag te gaan. De catalogus is een handig en interactief digitaal boek!
Op Diversity Day 2021 gingen diverse Berenschot collega's met elkaar in gesprek over diversiteit.
Bij Berenschot wordt dedicated aandacht besteed aan duurzame inzet op diversiteit en inclusie. En met reden. “’Practice what you preach’. Inclusie en diversiteit zijn super belangrijk voor Berenschot. In onze missie hebben we niet voor niets staan dat we economische en maatschappelijke waarde creëren. Dat doe je het best door met beide benen in de samenleving te staan en een afspiegeling te zijn van die samenleving die je probeert te verbeteren met adviezen.
In een medewerkerssurvey zag de directie dat de tevredenheid over een leidinggevende was gedaald. De directie vroeg zich af waarom die sociale onveiligheid binnen hun organisatie niet eerder aan het licht was gekomen.
Dit interview is een verdieping van het artikel 'sociale veiligheid in een werkklimaat' binnen de campagne 'Goed werk voor iedereen'.
Sinds de invoering van de Participatiewet zijn meer werkgevers aan het denken gezet over het in dienst nemen van arbeidsbeperkten. Toch zet slechts 4,5% van hen die plannen om in daadwerkelijke plaatsingen. En voor maar nipt een derde van de 32% arbeidsbeperkten betreft dit een duurzame arbeidsovereenkomst. Dat zijn de voornaamste uitkomsten van het ervaringsonderzoek onder 1.366 werkgevers dat Berenschot uitvoerde in het kader van de evaluatie van de Participatiewet. Vandaag presenteert het Ministerie van SZW, opdrachtgever van de evaluatie, de uitkomsten aan de Tweede Kamer.
De Nederlandse arbeidsmarkt is aan veranderingen onderhevig. Het realiseren van goed werk voor iedereen vergt hervormingen op macroniveau, maar als werkgever kunt u morgen al het verschil maken! Berenschot helpt u daarbij met een reeks artikelen over actuele HR-onderwerpen, steeds voorzien van praktische handreikingen. Daarnaast heeft u als HR-relatie exclusief toegang tot deze overzichtspagina met verdiepingsmateriaal.
Als gevolg van een diverse samenleving, gespannen arbeidsmarkt, veranderende wetgeving en verschuiving in verwachtingen van nieuwkomers op de arbeidsmarkt krijgt diversiteit en inclusie een steeds prominentere rol in onze samenleving. In die maatschappelijke discussies wordt ook steeds vaker naar werkgevers gekeken hoe zij invulling geven aan dit thema. In de praktijk blijkt dit in veel gevallen nog niet te lukken.
Hoe krijg je mensen weer aan boord in het post-corona tijdperk? Hoe geef ik mijn personeel de regie over hun toekomst, in tijden van reorganisaties? Hoe laat ik het onderwijsaanbod beter aansluiten op mijn personeelsbehoefte? Zo maar drie van de vele actuele vraagstukken waar werkgevers momenteel mee worstelen.
Hoe kunnen grote kennisintensieve werkgevers, hogescholen en universiteiten samenwerken om studenten en alumni met een beperking te helpen bij hun intrede op de arbeidsmarkt?