Gedurende mijn studie groeide bij mij de drive om mij in te zetten voor een duurzamere maatschappij. Met name de klimaatcrisis en bijbehorende maatschappelijke transitie die zal moeten plaatsvinden hebben mijn interesse.
In mijn werk help ik dan ook partijen met duurzame ambities op het gebied van energie stappen te zetten. Als adviseur bij Berenschot werk aan allerlei projecten, van complexe systeemanalyses tot strategische lange-termijn studies tot concrete innovatieprojecten, wat het werk ontzettend uitdagend en leuk maakt.
In projecten combineer ik technisch-inhoudelijke kennis met een strategische en analytische benadering om zo tot een degelijk, onderbouwd en direct toepasbaar advies te komen.
Ter ondersteuning van besluitvorming over de oprichting van het Gelders Warmte Infra Bedrijf (GWIB) vroegen de provincie Gelderland, Firan en Oost NL Berenschot hen als kwartiermaker te ondersteunen bij het opstellen van een businessplan. Doel van dit businessplan was een goed beeld te geven van het GWIB, waarom het wordt opgericht en hoe het zal opereren.
In opdracht van de gemeente Arnhem hebben we samen met Innoforte vorig jaar een warmtenetstrategie ontwikkeld, als input voor de TransitieVisie Warmte (TVW) die de gemeenteraad inmiddels heeft aangenomen.
Met het huidige beleid lijkt de gemeente Amsterdam haar ambitieuze doelstelling van 55% CO2-reductie in 2030 niet te behalen. Daarnaast veroorzaakt de energietransitie meer weerstand dan werd verwacht. Om te komen tot extra maatregelen om CO2 te reduceren die kunnen rekenen op acceptatie van inwoners, koos de gemeente voor een vernieuwende aanpak: een burgerberaad.
Samen met Bedrijfkracht hebben medewerkers van Berenschot gekeken hoe zij hun woning kunnen verduurzamen.
Wil de overheid woningisolatie stimuleren, dan is de richting ten aanzien van de doelgroep onder meer bepalend voor het effect. Daarnaast gaat het niet alleen om de financiële middelen, huishoudens moeten de isolatiemogelijkheden (1) kennen, (2) kunnen nemen en (3) willen toepassen. Dat is de uitkomst van een verkenning die Berenschot uitvoerde in opdracht van de Directie Bouwen en Energie van het Ministerie van BZK.
Hogetemperatuur seizoensopslagsystemen maken volledig duurzame warmtenetten mogelijk. Tot die conclusie komen consultants Rutger Bianchi, Anne Koot en Jan Warnaars van Berenschot, een stelling die zij onderbouwen in het gelijknamige whitepaper opgesteld in opdracht van Invest-NL. Daarin bespreken zij de toegevoegde waarde van HT-seizoensopslagsystemen plus de prestatie-indicatoren en toetsing hiervan. Daarnaast wordt een handreiking voor gemeenten gegeven over de te doorlopen stappen in het kader van vergunningverlening.
Hoe kansrijk is Energy-as-a-Service als business model in de Nederlandse B2C-markt? Betalen we over een paar jaar voor een warm huis, in plaats van voor een kWh, m3 en/of GJ?
In opdracht van Gasunie, TenneT en de regionale netbeheerders ontwikkelde Berenschot in samenwerking met Kalavasta vier integrale klimaatneutrale toekomstscenario’s voor het Nederlandse energiesysteem in 2050.