Als samenleving staan we de komende jaren voor grote opgaven om: goede zorg voor jong en oud, betaalbaar en duurzaam woningaanbod, een concurrerende economie met een krachtige arbeidsmarkt, perspectief voor alle opleidingsniveaus, een aantrekkelijk, fijne en veilige leefomgeving én oog voor de menselijke maat. Tegelijkertijd het Nederlands landschap beschermen maar ook investeren in de bereikbaarheid van alle regio's.
Deze vraagstukken spelen zich in toenemende mate af op verschillende schaalniveaus en overschrijden traditionele domeinen. Samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten we, vanuit schaarse ruimte en middelen, met niet altijd alle kennis voorhanden, soms met tegengestelde belangen of inzichten, en soms verrast door nieuwe ontwikkelingen, zo verstandig mogelijke keuzes maken en daar op een goede manier uitvoering aan geven. Hoe zorg je dat je binnen die complexe context, waar simpele en eenduidige oplossingen op de maatschappelijke opgaven niet voorhanden zijn, toch stappen voorwaarts zet met elkaar?
Als adviseur bij Berenschot help ik graag bij het aanpakken van dit soort ingewikkelde vraagstukken. Als bestuurskundige ben ik gewend om dat vanuit meerdere invalshoeken, met oog voor verschillende perspectieven en belangen te doen. In mijn aanpak ben ik pragmatisch, doortastend en mensgericht en kom ik snel tot de kern van het vraagstuk. Met oprechte nieuwsgierigheid en bevlogenheid kom ik graag samen met u tot de best passende oplossing voor uw vraagstuk.
Geïnspireerd door sessies over opgavegericht werken, besloot gemeente Ede Berenschot in de arm te nemen om werkenderweg een nieuwe opgavegerichte manier van sturing te ontwikkelen. Gedurende dit leerwerktraject kregen opgavemanagers en hun teams hiertoe allerlei handvatten en handelingsperspectieven aangereikt om de huidige uitdagende en complexe opgaven binnen hun domein aan te gaan.
Om rijksoverheid, provincies en gemeenten te ondersteunen bij grote opgaven zoals armoedebestrijding, stikstofaanpak, woningnood en afhandeling aardbevingsschade, heeft Berenschot een nieuw team van zogeheten publieke fiksers ingericht. Dit team van daadkrachtige adviseurs weet bij crises onder hoge druk complexe vraagstukken snel te doorgronden en tot de gewenste resultaten te komen.
De afgelopen jaren is de samenwerking op regionale schaal steeds belangrijker geworden. Om meer grip te krijgen op de regio en de succesfactoren die bijdragen aan het realiseren van publieke waarde in die regio, doet Berenschot hier onderzoek naar in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen.
Van oktober tot en met december 2021 heeft Berenschot in opdracht van het Ministerie van Financiën onderzoek gedaan naar de eerste (inter)departementale ervaringen met de Strategische Evaluatie Agenda (SEA).
Raadsverkiezingen: verwachtingen kiezers en bestuurlijke werkelijkheid lopen sterk uiteen.