Als adviseur bij Berenschot zet ik mij in voor een toekomstbestendige zorg. In het bijzonder leg ik me toe op vraagstukken op het snijvlak van zorg en ICT. Door inzet op digitalisering kunnen zorgverleners beter ondersteund worden in hun werk en hebben patiënten meer mogelijkheden voor regie over hun eigen gezondheid en zorg.
Mijn kracht zit in een verbindende aanpak bij complexe vraagstukken, waarbij ik zorg voor betrokkenheid van stakeholders en bevordering van de gezamenlijkheid. Met mijn scherpe analyses en mensgerichte houding signaleer ik knelpunten en weerstanden en weet hier op in te spelen. Vanuit mijn achtergrond als gezondheidswetenschapper en met mijn ervaring bij het ministerie van VWS, ken ik de problematiek en de mogelijkheden rondom deze thema’s. Daarnaast ben ik bekend met de uitdagingen op beleids- en systeemniveau.
Neem gerust contact op om te verkennen hoe ik u kan helpen bij een vraagstuk in uw organisatie.
Benieuwd hoe generatieve AI, zoals ChatGPT en Copilot, een verschil kan maken in de zorg? Op dinsdag 10 december bieden wij een inspirerend webinar aan waarin we u meenemen in de mogelijkheden die AI biedt voor zorgorganisaties. Bovendien introduceren we ons nieuwe programma: het ‘Generatieve AI Klasje’, waarbij we een groep deelnemers vanuit verschillende zorgorganisaties inspireren en begeleiden bij het opzetten en uitvoeren van AI-projecten binnen hun eigen organisaties.
Digitalisering in zorginstellingen biedt talloze voordelen: van verbeterde cliëntervaringen, een hogere medewerkerstevredenheid tot efficiëntere bedrijfsvoering. Alleen hoe leidt u de implementatie in goede banen? En hoe zorgt u ervoor dat u uw geld goed investeert en dat innovaties echt tot verbeteringen leiden? In dit artikel geven we een aantal praktische tips voor een succesvolle implementatie van digitalisering in de zorg.
De druk op het huidige zorgsysteem neemt toe. Het (gedeeltelijk) digitaliseren van processen kan zorgmedewerkers ontlasten, de zorgkwaliteit waarborgen en cliënten de mogelijkheid geven om langer thuis te blijven wonen. Voorbeelden van dergelijke digitale en hybride processen zijn digitale consulten, leefstijl- en telemonitoring en het gebruik van medicijndispensers. De Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) helpt daarbij.
In lijn met de afspraken uit het Integraal Zorg Akkoord (IZA) hebben de 39 zorgregio's in de tweede helft van 2023 intensief gewerkt aan het vormgeven van regioplannen. Alle regio’s hebben inmiddels een regioplan gepresenteerd, met daarin de doelstellingen en bijbehorende regionale afspraken om de gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. In dit artikel gaan we in op het onderdeel digitalisering en gegevensuitwisseling en beschrijven we wat er nodig is voor de volgende stap in de uitwerking.
Afgelopen periode doorliep WelThuis samen met Berenschot een traject om te komen tot een gedragen visie op innovatie en zorgtechnologie. Begin februari deelden ze hun ervaringen met circa vijftig vertegenwoordigers vanuit zorgaanbieder, overheidsorganisaties, innovatoren, adviseurs en ICT-leveranciers. Deze activiteit was onderdeel van de Slimme Zorg Estafette, die het Ministerie van VWS jaarlijks organiseert en waarin een maand lang elke week één regio centraal staat.
Het was een bruisende boel bij onze recente workshops over 'Het Potentieel van ChatGPT in de Gezondheidszorg'. De workshops, die draait om de nieuwste generatieve kunstmatige intelligentie, trokken een gemengd publiek van managers tot IT-experts. De workshops waren een mix van leerzaamheid en gezelligheid, waarbij deelnemers zowel hun kennis verdiepten als proactief oefenden.