De financiën binnen het sociaal domein vormen de komende jaren een grote uitdaging voor zowel gemeenten als zorgaanbieders. Vanuit mijn rol als adviseur sociaal domein wil ik mijn bijdrage leveren aan het betaalbaar houden van zorg. Door mijn expertise in het analyseren van cijfers en data, vertaal ik cijfermatige inzichten naar concrete en heldere adviezen voor beleidsmakers en uitvoerders. Mijn aanpak combineert financiële duurzaamheid met sociale rechtvaardigheid, waardoor ik bijdraag aan een robuust en inclusief sociaal domein. Met een scherp oog voor detail en een pragmatische instelling, werk ik samen met verschillende stakeholders om effectieve en efficiënte oplossingen te realiseren. Mijn doel is om bij te dragen aan een sociaal domein dat zowel betaalbaar als toegankelijk is voor iedereen.
Het aantal mensen dat huishoudelijke ondersteuning krijgt, is de afgelopen jaren flink gestegen. Om goed zicht te houden op de uitvoeringspraktijk in het sociaal domein en ervoor te zorgen dat de eigen adviezen hier naadloos bij aansluiten, neemt Berenschot verschillende initiatieven. Zo liepen onlangs zeven adviseurs mee met de thuishulpen van Tzorg.
In opdracht van het Ministerie van SZW – en in samenwerking en samenspraak met de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid – heeft Berenschot onderzoek gedaan naar de positie van schuldeisers bij de totstandkoming van schuldregelingen in situaties dat hulpvragers zich in problematische schuldsituaties bevinden. Door de jaren heen blijkt de medewerking van schuldeisers aan dergelijke regelingen toe te nemen. Belangrijke verklaringen hiervoor zijn de aanpassingen rond niet-saneerbare vorderingen en een toename van het aantal convenanten met grote schuldeisers.