Als kind was ik in de schoolpauzes bezig met het creëren van teams om te kunnen voetballen. Het organiseren van de wedstrijd gaf me meer voldoening dan het uitblinken op het veld. Dit organisatietalent heb ik omgezet naar advies en ondersteuning bij ingewikkelde (samenwerkings)opgaven in de fysieke omgeving. Met veel plezier zet ik mijn overtuigingskracht, enthousiasme en kennis/kunde van ontwikkel- samenwerkingsprocessen tussen publieke en private partijen in om samen met u te scoren.
In adviestrajecten werk ik nauw met u als klant samen. Ik neem initiatief in het bedenken van nieuwe mogelijkheden, geef u comfort in het te doorlopen proces en neem stakeholders mee in onze uiteindelijke oplossing. Ik heb mij gespecialiseerd in ruimtelijke samenwerkings- en verandervraagstukken op het lokale en regionale niveau. Afgelopen jaren heb ik veel overheden, nutsbedrijven en energiebedrijven geadviseerd over nieuwe rollen in de maatschappij en de wijze waarop je van ambitiebepaling naar uitvoering komt.
Binnen de Friese Energietafel werken Friese overheden, de Friese Energie Alliantie en netbeheerders aan een gezamenlijk beeld van het energiesysteem van de toekomst. Berenschot ondersteunde de Friese Energietafel bij het opstellen van de concept-Friese Energievisie, die beschrijft hoe Friesland toewerkt naar een schoon, toekomstbestendig en rechtvaardig energiesysteem in 2050. Het einddoel voor 2050 is om evenveel duurzame energie op te wekken als er gebruikt wordt.
Net als elders in Nederland zijn op het elektriciteitsnet in Brabant knelpunten gaan ontstaan, voor zowel de vraag als de invoeding van elektriciteit. Ondanks forse inspanning van de netbeheerder is het tekort aan netcapaciteit niet op de korte termijn opgelost. In een pilot hebben de provincie Noord-Brabant en de netbeheerders daarom onderzocht welke rol zij kunnen spelen in het oplossen van die transportschaarste. Berenschot begeleidde de pilot, die in het teken stond van integrale programmering.
Stijgende energieprijzen, veranderende marktordening, nieuwe technologische ontwikkelingen en de nieuwe landelijke subsidies en normen zorgen voor verandering in de warmtemarkt. In opmaat naar een herijking van de warmtevisie is Berenschot gevraagd door de gemeente Nijmegen om de huidige inzet in warmtenetontwikkeling te toetsen vanuit het perspectief van deze veranderende warmtemarkt.
In opdracht van de gemeente Arnhem hebben we samen met Innoforte vorig jaar een warmtenetstrategie ontwikkeld, als input voor de TransitieVisie Warmte (TVW) die de gemeenteraad inmiddels heeft aangenomen.
Een consortium met advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, stedenbouwkundig ontwerpbureau PosadMaxwan en Berenschot won recentelijk alle vijf raamcontracten voor beleidsadvies- en ingenieursdiensten voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Samen met Bedrijfkracht hebben medewerkers van Berenschot gekeken hoe zij hun woning kunnen verduurzamen.
Onlangs hadden we een interne mvo-week bij Berenschot. Met daarin extra aandacht voor onze drie maatschappelijke pijlers: klimaat, inclusie en gezondheid.
Nederland staat voor de enorme opgave om de CO2-uitstoot in 2050 met 90% verminderd te hebben, waarbij gemeenten een grote rol vervullen. Eén van de manieren om dit te realiseren, is het opwekken van duurzame energie (elektriciteit/warmte). Het is voor Nederlandse gemeenten dan ook steeds belangrijker te kunnen sturen op de ontwikkeling van duurzame energie. Maar wat is hiervoor de beste aanpak?
Sinds afgelopen donderdag is de nieuwe versie van de Startanalyse aardgasvrije buurten van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) voor iedereen toegankelijk. In een flink aantal buurten leidt deze vernieuwde Startanalyse tot andere resultaten, waarbij een andere warmteoplossing als goedkoopste strategie uit de bus komt.
Ondanks deze bijzondere tijden verliest de energietransitie geenszins aan vaart, integendeel. Voor Berenschot betekent dit hard aan de slag met interessante projecten. Die leverden 10 nieuwe inzichten op die wij graag met u delen.
In opdracht van Gasunie, TenneT en de regionale netbeheerders ontwikkelde Berenschot in samenwerking met Kalavasta vier integrale klimaatneutrale toekomstscenario’s voor het Nederlandse energiesysteem in 2050.
De driehoek tussen Enschede, Oldenzaal en Hengelo kent een rijke cultuurhistorie en grote landschappelijke kwaliteiten. Als verantwoordelijke voor de gebiedsontwikkeling van de voormalige vliegbasis Twenthe omarmden Area Development Twente en opvolger Technology Base deze kwaliteiten. Om die kenmerken te behouden en te ontsluiten, is samengewerkt met het netwerk Rentmeesters van de Toekomst, opgezet door de Alliantiefabriek van Berenschot.