Ik ben gedreven om de energietransitie te versnellen. Daarom werk ik met passie aan projecten in de warmtetransitie, zoals Transitievisies Warmte, Regionale Energiestrategieën, warmtenetten en haalbaarheidsstudies. In deze projecten vervul ik graag de verbindende rol om samen stappen te zetten richting een duurzaam energiesysteem. De afgelopen jaren heb ik hierin provincies, gemeenten en andere stakeholders begeleid. Vaak in samenwerking met netbeheerders, energiebedrijven, inwoners en woningcorporaties.
Voor de 6 RES regio’s in Gelderland heb ik bijvoorbeeld de warmtevraag en -aanbod in kaart gebracht in een interactief dashboard. Hiermee zijn samen met de stakeholders de kansen voor collectieve en regionale infrastructuur verkend. De kansrijke gebieden voor warmtenetten zijn onderzocht in 20 haalbaarheidsstudies om te komen tot uitvoerbare projecten.
In opdracht van de gemeente Heerlen heeft Berenschot binnen vier maanden een nieuw Programmaplan Duurzaamheid geschreven, gebaseerd op de drie pijlers energietransitie, circulariteit en klimaatadaptatie. Doel was het programmaplan te actualiseren en keuzes te maken voor een zo effectief mogelijke inzet van de middelen en capaciteit van het programma.
Analyse van de ontwikkeling van broeikasgasuitstoot voor gemeenten, provincies en RES-regio’s: inzicht in ‘startjaar’ 1990, monitor heden en prognose voor 2030.
Met het huidige beleid lijkt de gemeente Amsterdam haar ambitieuze doelstelling van 55% CO2-reductie in 2030 niet te behalen. Daarnaast veroorzaakt de energietransitie meer weerstand dan werd verwacht. Om te komen tot extra maatregelen om CO2 te reduceren die kunnen rekenen op acceptatie van inwoners, koos de gemeente voor een vernieuwende aanpak: een burgerberaad.