Duurzaamheidsdoelen vliegen ons om de oren: het klimaatakkoord van Parijs, CO2-neutraal in 2050. Ook doelstellingen op het gebied van inclusiviteit en diversiteit vallen onder duurzaamheidsdoelstellingen, net als efficiëntie- en effectiviteitsdoelstellingen. Denk maar aan de 3 P’s: People, Planet, Profit.
Met mijn achtergrond in het bedrijfsleven en de transportsector weet ik hoe duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 of 2050 op twee manieren ver weg kunnen lijken: enerzijds als een organisatie nu alles op alles moet zetten om de dagelijkse operatie draaiend te houden. Anderzijds omdat er zo ontzettend veel moet gebeuren om de doelstellingen te halen dat het haast onmogelijk lijkt. Samen vergelijken we uw huidige operatie met de doelstellingen en maken we een gap-analyse. Vervolgens stellen we een concreet plan op om te zien welke acties er nodig zijn om de doelstellingen te halen. Zo worden uw langetermijndoelstellingen concreet, actueel en haalbaar.
Royal Meilink, een toonaangevende leverancier van industriële logistieke oplossingen uit Borculo, staat voor een belangrijke uitdaging. Vanaf 2025 is het bedrijf CSRD-plichtig, wat betekent dat het in 2026 moet rapporteren over diverse duurzaamheidindicatoren, die gecontroleerd gaan worden door de accountant. Meilink wil deze verplichting aangrijpen om de eigen duurzaamheidsambities verder vorm te geven en de organisatie te verduurzamen.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven transparanter te zijn over hun duurzaamheidsprestaties. Als belangrijk onderdeel van de Green Deal is het doel van deze Europese wetgeving drieledig: 1) tegengaan van klimaatverandering en sociale misstanden, 2) wijzigen van kapitaalstromen zodat er meer wordt geïnvesteerd in duurzame activiteiten, en 3) vergroten van transparantie doordat ondernemingen inzicht geven in de impact van hun handelen op mens en milieu.
Vanwege aanstaande CSRD-wetgeving en steeds hogere maatschappelijke verwachtingen geldt duurzaamheid als belangrijk strategisch thema in de boardroom van veel bedrijven. Inmiddels heeft 71% hieromtrent ook beleid en/of doelstellingen geformuleerd. In de praktijk blijft het echter bij deze papieren exercitie: slechts de helft van de bedrijven weet beleid om te zetten in duurzamere producten, diensten of productiemethodes, zo blijkt uit het Strategie Trendsrapport 2024 van Berenschot.
Vanaf 2024 zijn bedrijven conform Europese regelgeving verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Een ingewikkeld proces dat binnen organisaties voor veel onrust zorgt. Met een gezamenlijk allesomvattend dienstenpakket willen Berenschot en Montis-Q organisaties ontzorgen bij de integratie van de CSRD-richtlijn in hun bedrijfsvoering.
In 2024 wordt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. De CSRD wetgeving verplicht (grote) organisaties om uitvoerig te rapporteren over de impact van hun bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Een juiste werkwijze kan uw organisatie veel tijd en geld besparen.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) houdt veel organisaties bezig. Uit het Berenschot Strategie Trendsonderzoek 2023 blijkt dat ongeveer de helft van de bedrijven met een omzet tot 500 miljoen is gestart met de voorbereidingen om te voldoen aan de CSRD-wetgeving. De Sociaal-Economische Raad (SER), het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Raad voor de Jaarverslaggeving raden bedrijven aan dit voorbeeld zo snel mogelijk te volgen. Deze voorbereiding start met het uitvoeren van een dubbele materialiteitsanalyse.