Het succes van de energietransitie is cruciaal voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen. Hoewel er stappen worden gezet, zal er nog veel meer moeten gebeuren. Als onderdeel van de generatie die mogelijk te maken krijgt met gevaarlijke klimaatverandering, voel ik mij verantwoordelijk om dit tegen te gaan en mijn bijdrage te leveren aan opgaven in de energietransitie.
Ik wil niet met grote praatjes of eenzijdige oplossingen van het probleem aankomen. Een goede uitvoering van plannen die er nu liggen, vergroot de slagingskans van latere en ambitieuzere projecten. Als junior consultant houd ik mij bezig met procesmanagement en governancevraagstukken. In mijn werk breng ik mensen en organisaties die het verschil kunnen maken bij elkaar. Bijvoorbeeld in de warmtetransitie en in de RES-regio’s.
Net als elders in Nederland zijn op het elektriciteitsnet in Brabant knelpunten gaan ontstaan, voor zowel de vraag als de invoeding van elektriciteit. Ondanks forse inspanning van de netbeheerder is het tekort aan netcapaciteit niet op de korte termijn opgelost. In een pilot hebben de provincie Noord-Brabant en de netbeheerders daarom onderzocht welke rol zij kunnen spelen in het oplossen van die transportschaarste. Berenschot begeleidde de pilot, die in het teken stond van integrale programmering.
Tot voor kort leek het alsof Carbon Capture and Storage (CCS) de pijp was uitgegaan. De opslag van CO2 werd een weeskind na de mislukte projecten Barendrecht (2007) en ROAD (2011-2017).
Carbon Capture and Storage (CCS), oftewel het afvangen en opslaan van CO2, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en draagt daarmee bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Waarom dan toch de kritische houding van milieuorganisaties zoals Greenpeace?