Ik ben ondernemend, resultaat gericht en leidinggevend aan teams, projecten en samenwerkingen op strategisch en bestuursniveau. Werkend aan complexe vraagstukken waarbij het nodig is om op meerdere schaakborden tegelijk te spelen en een pioniergeest nodig is. Graag boek ik resultaten die iets toevoegen aan de maatschappij. En dat maakt ook dat ik graag onderdeel ben van Berenschot.
Met kennis van gebiedsontwikkeling, duurzaamheid (energietransitie, circulaire gebiedsontwikkeling, dzGWW) en participatie werk ik op het snijvlak van de werkgebieden sociaal en fysiek. En dat vanuit een strategische visie, oog voor het geheel en personen, ambitieuze doelen en met veel creativiteit en energie. Ik werk vanuit de rol van programmamanager, procesleider en kwartiermaker, daarbij sturing geven aan een team en verbinding leggen tussen mensen en organisaties. Tevens ben ik met regelmaat trainer, gespreksleider of dagvoorzitter.
Met de interactieve serious game 'Spanning op belangen' van Berenschot krijgen overheidsorganisaties inzicht in mogelijke spanningen in de samenwerking rond maatschappelijke opgaven en grote transities.
Verduurzaming en de energietransitie staan momenteel overal in Nederland hoog op de agenda. Zo ook in de gemeente Soest, die haar inwoners ondersteunt bij initiatieven in het kader van de energie- en warmtetransitie. Maar hoe laat je als gemeente duizend bloemen bloeien en ga je tegelijkertijd verantwoord om met middelen en capaciteit? Om dat vraagstuk helder te krijgen, deed de gemeente een beroep op Berenschot.
Vanwege de nationale druk op de ruimte staan provincies voor de ingewikkelde opgave om samen met gemeenten en waterschappen te komen tot een gedeelde ruimtelijke visie. Dit met oog voor de energietransitie, stikstofproblematiek, klimaatadaptatie, bereikbaarheid, natuur, landbouw en het realiseren van een circulaire economie. In de regio Stedendriehoek werken twee provincies, drie waterschappen en acht gemeenten samen om te kijken hoe al deze ruimtelijke opgaven kunnen landen.
Eind juni 2023 verzorgde Berenschot in opdracht van het ministerie van BZK een webinar over de derde tranche van de energiearmoedemiddelen voor energiefixers en andere regelingen om energiearmoede aan te pakken. Het ministerie heeft voor deze regelingen € 185 miljoen vrijgemaakt om kwetsbare huishoudens te helpen. Hierna volgt een samenvatting van het webinar.
Via een verhoging van de bestaande energiearmoedemiddelen, de derde tranche van de specifieke uitkering (SPUK) Energiearmoede, heeft het kabinet in maart dit jaar € 185 miljoen beschikbaar gesteld aan gemeenten voor extra inzet van energiefixers. Tevens is de deadline voor het uitgeven van alle tranches een jaar uitgesteld, naar 31 december 2025. Berenschot ondersteunt gemeenten bij de effectieve besteding van deze derde en eerdere tranches en bij de organisatie eromheen.
Zowel woningcorporaties als gemeenten staan klaar om inwoners te helpen in geval van energiearmoede. Maar in de praktijk blijkt samenwerken vaak nog een uitdaging.
De energietransitie is in volle gang en ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Veel partijen zijn zoekende naar hun koers en positie in deze veranderlijke omgeving. Berenschot voert veel onderzoeken en adviesopdrachten uit om daarbij te ondersteunen. Dit levert veel inzichten op, die we jaarlijks met u delen. In 2023 is het tijd om daadwerkelijk keuzes te gaan maken. Ook rondom dit thema houden we u graag op de hoogte. Dit is inzicht 3.
Berenschot heeft in opdracht van het ministerie van BZK een Community of Practice georganiseerd voor 25 gemeenten om met en van elkaar te leren in de aanpak van energiearmoede. In meerdere bijeenkomsten is kennis en kunde gedeeld van het opzetten van een aanpak tot de monitoring hiervan.
Komen de gaarkeukens en badhuizen terug in de wijk? Misschien wel. Uiteraard in een 2.0 versie, maar het idee om basisvoorzieningen collectief te verzorgen, kan een helpende hand bieden.